Tartalom:

A Linux-Windows párharca

Programvadaszat

Páncélozott szépség; Nagytesó itt is, ott is; W3C-iroda nyílt Magyarországon; Szupergépet épít a Linux NetworX; Mindentudás egye

Feltörték a 64-bites RC5 titkosítású üzenetet; Indulhat a fejlesztés az x86-64 processzorokra; x86 alapra is lesz Solaris 9; Tér

LindowsOS 2.0; Térhangzás egyetlen hangsugárzóval; Robot lohol a nyomodban...; Hadonászik vagy egerészik?; Közös Matsushita-Tosh

Cégvilág

HP-sajtóreggeli; Bõvülõ MailBox-szolgáltatások; OTP-Westel: Mobilbank szolgáltatás; Önkormányzati portálok a HP, a MatávCom és a Geoview kivitelezésében; 2003 - Neumann-év; Ingyenes IBM DB2-oktatások;

Látod? Nem látod? Na látod!

Milyen megjelenítõk közül válogathatunk manapság?

Linux-totó

Eljött az ideje!

Az UHU-Linux Kft. 2002 októberében meghirdetett pályázata az "UHU-Linux továbbfejlesztésének és népszerûsítésének támogatása" témában talán felrázza végre "csipkerózsika-álmából" a hazai linuxos közösséget.

SuSE Linux 8.1

A német kiadás október 7-8-ra készült el, a magyar kiadás pedig október vége felé vásárolható meg.

Dróttalan utakon

A Real fél lépést tett elõre?

Õk mondták

A hónap szakmai tanácsai

Elveszett felhasználónév; Mûködni fog valamikor a winmodemem?; Külsõ SCSI-lemezzel rendelkezõ rendszer frissítése; Linux Home Router; Kettõs rendszerindítás Slackware-rel;

Új termékek

Ch 3.0; VersaTRAK IP RTU; 64Express; MontaVista Carrier Grade Edition 2.1; VERITAS NAS és Clustering Software; Sangoma ADSL-modem

Miért nem ér fel a public domain egy terjeszési engedéllyel?

Ha az egész szerzõi jogi és terjesztési engedélykérdést el akarjuk kerülni, akkor sem járunk jobban - ne adjuk csak úgy oda a progrgamokat.

Elkerülhetetlen a szimmetria?

Doc arról elmélkedik, vajon a szimmetrikus Hálózatnak meg kell-e vívnia a maga harcát a feltöltésoldalon.

DSI: Biztonságos Linux a távközlésben

Az Ericsson Research újfajta szerkezetet fejleszt a Linux-telepeken futó adatátviteli rendszerekhez alkalmazásokhoz.

Az osztott linuxos biztonsági modell

Hozzáférés-ellenõrzés megvalósítása Linux-telepekre kihegyezett rendszermag-bõvítmény segítségével.

A PHP-programozás és a biztonság

Meglehetõsen könnyû olyan kódot írni, ami ellenáll az általános támadásoknak. Ismerkedjünk meg az alapelvekkel!

Alkalmazásbiztonság a PAM modul segítségével

A PAM (Pluggable Authentication Module) alapjai, PAM támogatású alkalmazások fejlesztése és PAM-beállításfájl létrehozása.

Rejtett szaglászás-, betörésérzékelés és naplózás

A támadók képtelenek átírni a naplóállományokat, ha kapcsolódni sem tudnak a naplózó géphez. Ismerkedjünk meg a rejtõzködés módozataival!

Tûzfalak

Sorozatunk elõzõ részében röviden áttekintettük, miként tehetjük biztonságosabbá a Világhálón való cirkálásunkat. Akinek ez nem lenne elég, az segítségül hívhatja a Linux tûzfalszolgáltatásait.

Holtpont kizárva!

Sorozatunk elõzõ részében már nem maradt hely egy sok fejfájást okozó nehézség bemutatására, ezért most rögtön be is pótoljuk a mulasztást. A továbbiakban már valóban gyakorlatibb vizekre evezünk, és a beviteli-kiviteli eszközök kezelésével foglalkozunk, a terminálokon kezdve a sort.

A GNU Fordítógyûjtemény

Miután forráskódunkat egy nekünk tetszõ szövegszerkesztõben megírtuk, a processzor számára is érthetõ gépi kódra kell lefordítanunk, hogy futtatható állományt kapjunk. Ehhez használhatjuk a GNU Fordítógyûjteményt.

A tty-réteg (2. rész)

Az ioctl rendszerhívás azt jelenti, hogy a felhasználó az eszközt újra be szeretné állítani. Most megmutatjuk, hogyan kezeli mindezt az eszközmeghajtó.

A Beowulf fejlõdése

A Beowulf-géptelepek második nemzedéke egyetlen térben elhelyezkedõ folyamatokat, vékony rabszolga-csomópontokat és grafikus segédprogramokat kínál, továbbá az alkalmazkodóképessége és a kezelhetõsége is jobb.

Pózoljunk Linux alatt!

A népszerû Palm-gépekkel folytatjuk sorozatunkat.

Python-ablakok szöveges módban

Felhasználói felületek készítése szöveges módban a curses programkönyvtár segítségével.

MRTG - nem csak a hálózat figyelésére!

Az MRTG eredetileg egy hálózati forgalmat figyelõ program, ami a hálózat terheltségének függvényében, png formátumban grafikonokat hoz létre.

Vigyünk haza atomórát a chrony segítségével! (2. rész)

Vigyázz, kész, összehangolás!

OpenACS

Bonyolult és befejezetlen - megéri foglalkozni vele? Igen, egyértelmûen.

Egy kis biztonság videóöntettel

Ne tegyük kockára kedvenc borainkat! Tartsuk õket állandó felügyelet alatt a Linux mozgásérzékelõ eszközeivel.

Linuxos számlázóprogramok

A hazai linuxos programok kínálatán végigtekintve három olyan programot sikerült találnom, amely kimondottan az irodai, vállalati alkalmazások kínálatát hivatott bõvíteni.

Könyvajánló

J2EE-útikalauz Java-programozóknak.