#31 IV. évfolyam 8. szám (2003 augusztus)

AMD Opteron: Az elsõ találkozás
Vadonatúj processzor a vállalati alkalmazások terén
Páros X: Linux és Xbox
Módosítsunk egy Xboxot - értékes tudáshoz + tetszetõs géphez jutunk!
Alkalmazzunk XML-t!
Tudományos folyamatok gyorsítása
Hogyan pörgessük fel a Matlab projektjeinket?
Játszani is engedd...
SiN, Soldier of Fortune, Unreal, UT2003, TuxType2, LBreakout2, Xrick

Tartalom:

Beköszöntõ

Programvadászat

A hátsó ajtón osonva; Párosan szép; S eljött az Opteron; A G5 lett az elsõ; Mondtam már, hogy betörtek hozzánk?; Egy próbát megé

SQL-Legder; Azonnal oldódó adatbázis; Újabb Magnia-fivér; Biometriai adatok az útlevélen; Gigabit minden asztalra; Majd írj a vo

3Com: minõsítve; Via Antaur; Elhozzák a csillagokat; Áram a hálóról

Rendszermag-fejlesztési hírek

In memoriam

Õk mondták

Linux-index

A hónap szakmai tanácsai

Kickstart USB-s hajlékonylemezrõl?; Nem szabványos modem használata; Levelezni szeretnék, de nincs POP-om!; Az USB-billentyûzet rendszerindításkor leáll; Modul betöltése rendszerindításkor; A Telnet védelmében?; Frissítés után eltûntek a nyomtatók; Memóriateszt Linux alatt

Új termékek

SuSE Enterprise Server 8 AMD64-re; HyperBlade Opteron gép-telep, 1U és 2U kiszolgálók; Mandrake Corporate Server 2.1 Opteronra; Little Board 700; Mini-Box M-100; Az Aspen Systems Opteron Beowulf-telepei

Az ingyen sört nehéz eladni?

Azokban az országokban, ahol az olcsó, törvénytelen másolatokkal kell versenyezni, az átláthatóság és a testreszabhatóság az igazi érv a Linux mellett.

Hogyan teszi a Linux okosabbá a vállalatokat? (1. rész)

A forgalmazók "megoldásaikról" szóló meséi nagyon szépek, de hogyan változtatja meg a Linux a hagyományos vállalatok információtechnológiáját?

Páros X: Linux és Xbox

Ha módosítasz egy Xboxot, értékes ismeretekre tehetsz szert, miközben egy tetszetõs kis gépecskéhez is hozzájutsz.

AMD64 Opteron: az elsõ találkozás

Az Opteron felépítésénél fogva megtartja az x86 alapú gépekkel a bináris szintû együttmûködés lehetõségét, ám megnövelt címterével komolyabb alkalmazások - például áramkörtervezõ programok - kezelésére is alkalmas.

SQL adatbázis beágyazása az SQLite segítségével

Ha élvezni szeretnéd az SQL kényelmét, de nem akarsz egy nagyméretû adatbázis-kiszolgáló telepítésével szenvedni, ágyazd be az SQLite-ot a programodba, bármilyen nyelven íródjon is.

Memóriakezelés haladóknak

A GNU C könyvtár néhány hasznos függvényének segítségével nemcsak takarékoskodhatunk az értékes memóriával, de csúnya hibákat is elháríthatunk.

Memóriaszivárgás érzékelése C++-környezetben

Ne halogassuk a memóriaszivárgási gondok megoldását! Egy, esetleg több kényelmes eszközt is programfejlesztési folyamatunk részévé tehetünk.

Az eVote elektronikus szavazatszámláló program

A levelezõlisták remekül használhatók a gondolatok cseréjére, sõt mostantól akár szavazatszámlálásra is igénybe vehetõk.

Faxkiszolgáló a fax2senddel

A legismertebb szabad faxkiszolgáló, a Hylafax mellett érdemes megismerkedni a "fizetõs" fax2send kiszolgálóval is.

A Firewall Builder használata (2. rész)

A bástyagép beállítása és az IP Tables tûzfalszabályainak megadása után már tisztán láthatjuk a biztonsági házirend lényegét.

Tudományos folyamatok gyorsítása

Nézzük meg, hogyan tehetjük hatékonnyá Matlab projektjeinket egyes részeinek C-kóddá történõ fordításával!

Animációkészítés Blenderrel

Ebben a részben a Blender kiterjedt animációs lehetõségeivel fogunk foglalkozni.

Smart

Napjaink merevlemezeinek a minõsége hagy némi kívánnivalót maga után. Vajon elõrejelezhetõ-e a meghibásodásuk, hogy megelõzhessük az adatvesztést?

Mentette már az e hetit?

Héjprogramozás Linux alatt (4. rész)

Sorozatunk elõzõ részeiben megismerkedhettünk a változókkal, a logikai kifejezésekkel, a döntési szerkezetekkel, a parancsbehelyettesítés módszerével és még néhány más, a héjprogramozás szempontjából alapvetõ lehetõséggel.

Könyvtárkezelés Perlben

Általánosan elfogadott nézet, hogy amit C-ben nem lehet megoldani, azt más nyelvben sem. Mára újabb egyetemes tétellel gazdagodtunk: amit Perlben nem lehet egyszerûen megoldani, azt nem lehet más nyelvben sem.

A Zope CMF

Mûködtessük weblapunk munkafolyamat-rendszerét tartalomszolgáltatóink és felhasználóink megelégedésére. Fejlesszünk Python alapú tartalomkezelõ keretrendszerrel!

Alkalmazzunk XML-t!

Manapság rengeteget lehet hallani az XML-rõl. Egyes programok reklámját olvasva néha már-már forradalmi újdonságnak tûnhet. De mi is valójában, és mire használható?

Új, idegen nyelvek felfedezése

Keressük meg a megfelelõ szót, tanuljuk meg kiejteni, és a kívánt szöveget fordítsuk le magyar nyelvre.

Játékmustra

A fejlesztõk mostanában sem tétlenkedtek, és újabb játékokkal örvendeztették meg a Linux-felhasználókat. Ezek közül szemezgettünk.

Játszótér

E havi témánk a múlt hónapból öröklõdik: a Quake grafikai motorjára épülõ játékok leírását folytatom.

Ötletbörze

trickle; Crossfire; XShipWars; Hasznos ötletek