#43 V. évfolyam 8. szám (2004 augusztus)


Pörgessük fel a sebességet!
Tudósítás a legnagyobb részecskekutató-intézetből
A LILO trónfosztója
Szabadforrás és muzsika tíz percben
És rájövünk, miért nem érdemes.

Tartalom:

Beköszöntõ

Programvadászat

Hírlelõ

Középút: Tenon; Intel BIOS-utód szabadon; Játékkonzol-mindenes; Qtopia telefonra; Elektronikus is, meg nem is; Rendrakás; Jövőre a füstjelek jönnek; Nokia - Mozilla együttmûködés; 3D asztali monitor

Mi újság a rendszermag fejlesztése körül?

„A proxy marad proxy”

Beszélgetés Daczi Lászlóval, az MLDP születésnapjának alkalmából.

A Linux és a protonok

Hogyan zajlik az élet a világ legnagyobb részecskefizikai kutatóintézetében? Akár a munkaasztalunk eseményeihez készítünk menő hanghatásokat, akár zenealbumainkat szeretnénk digitalizálni, mindenképpen szükségünk lesz a most következő programok valamelyikére.

Összefoglaló a Linux hangszerkesztõirõl

Akár a munkaasztalunk eseményeihez készítünk menõ hanghatásokat, akár zenealbumainkat szeretnénk digitalizálni, mindenképpen szükségünk lesz a most következõ programok valamelyikére.

Linuxos hangfelvevő stúdió

Linux-alapú merevlemezes rögzítő segítségével saját, olcsó stúdiót hozhatunk létre. Mostantól közted és a készítendő nagyszerû album közt semmi más nem áll, mint a gyakorlás, barátom, csakis a gyakorlás.

Egyszerû USB

Az egész szobát beragyogó, színes fényû linuxos gép, és egyszerû USB illesztőprogram írása a következő szerzeményed számára. Hogy mi köze a kettőnek egymáshoz?

SPF bemutató

A szemétlevelek (spam) által okozott problémák kezelésében nagy segítséget nyújthat, ha időben felfedezzük a hamisításokat. Õrizzük meg e-mail címünk jó hírét egy egyszerû DNS technika segítségével.

SPF, MTA-k és SRS

Az előző cikkben áttekintettük, hogy DNS segítségével hogyan jelölhetjük meg eredetiként kimenő elektronikus leveleinket. Most eljött az ideje annak, hogy a bejövő levelek ellenőrzéséről is gondoskodjunk, és megvédjük felhasználóinkat a hamisított, kéretlen levelektől és a férgektől.

A Yum használata az RPM-frissítésekhez

A legtöbb ismert biztonsági kockázat elkerülhető, ha eltávolítjuk a nem használt programokat és naprakészen tartjuk a rendszerünket. Ehhez egy új eszközt mutatok be, amelyet már három népszerû Linux rendszercsomag használ.

RPM tranzakciók és visszavonás

Ha egy frissítés jól mûködik, néhány új képességhez, vagy jobb teljesítményhez jutunk. Ha azonban becsúszik egy hiba, az egész hétvégénk tönkremehet. Nézzük meg, hogyan térhetünk vissza a korábbi verzióhoz és tarthatjuk karban rendszerünket.

LSB alkalmazásokat készítése

Ne kössük Linux programunkat egyetlen terjesztéshez. Tegyük mindenhol futtathatóvá egy valamennyi nagyobb terjesztés által használt szabvány segítségével.

Slash

Az egyik legrégebbi és legtöbb szolgáltatást nyújtó webközösség-rendszer egyben az egyik legnehezebben telepíthető is. Reuven ezúttal mod_perl-lel és egyéb előfeltételekkel kapcsolatos tanácsokkal segít Slash webmesterré válni.

Számítógéphálózatok (8. rész)

Elemi adatkapcsolati protokollok.

Egy webkiszolgáló tündöklése és bukása

A cikk első feléből megtudhatod hogyan lehet öt perc alatt HTTP kiszolgálót írni. A másik felében rájössz, miért nem érdemes.

A Sudo-ról dióhéjban

...avagy hogyan indíthatjuk programjainkat álnéven?

GRUB rendszertöltő - az alapoktól kezdve (1. rész)

A LILO letaszíttatott trónjáról, lássuk az új uralkodó képességeit.

Linuxos kiszolgálót mindenkinek! (9. rész)

A SuSE Linux, mint kiszolgáló, kisvállalati és otthoni környezetben.

A GIMP eszközkészlete

Sorozatunk aktuális részében megismerkedhetünk a GIMP bőséges eszköztárának további tagjaival és azok különféle beállítási lehetőségeivel. Ezek után két egyszerû példán keresztül bemutatom, hogy ezek az egyszerû eszközök, a megfelelő sorrendben alkalmazva milyen hatékony munkát tesznek lehetővé.

A Magyar Linux: UHU

Gyorsítsunk!

BootSplash képernyő

Hozzunk létre UHU linux alá is csinos háttérképeket a bootoláshoz!

Könyvbemutató

A katedrális és a bazár
VÁLTS LINUXRA! Búcsú a kékhaláltól

Keresztplatform? Helyes!

Linux alapú fájlkezelők könnyítik meg állományaink és nyomtatóink kezelését örökölt Microsoft Windows rendszereinken.

VI. GNU/Linux Konferencia

Felhívás előadóknak!

Deus Ex: A játék!

Igen, a cím magáért beszél. Ez A Játék. Maga a program elvileg semmiben sem különbözik egy sor másik, hasonló darabtól, amelyek globális összeesküvés-történetet, remek grafikát, és zenét vonultatnak fel. A Deus Ex azonban ezt olyan magas szinten, és olyan kidolgozottan teszi, amely a kiadásakor egyedülállóvá tette. FPS és RPG keveréke, játékmenetével pedig a stílus legjobb darabja lett.