#49 VI. évfolyam 2. szám (2005 február)


Linux biztonságának kockázat alapú megközelítése
A gyökér fájlrendszer titkosítása
Elektronikus levelek titkosítása könnyen és gyorsan
Hogyan õrizzük meg rendszerünk naprakészségét
Kényelmes jelszókezelés
Hálózati kommunikáció a Security Enhanced Linux segítségével

Tartalom:

Beköszöntõ

Hírek

Környezetvédelem csak eredetiben; Kipróbálható az Nvu; Betörõk, mosolyogni!; Egy gép elõtt a család; phpBeans; Ön vett már IBM üzletágat?; Sokcsatornás MP3; Megújult LinuxSecurity.com; Médiatitkár a zsebben; Zöld út a magyar UMTS hálózatoknak

Fal, amely összeköt - az FSN.hu tégla projektje

Az FSN.hu alapvetõ célja, hogy megfelelõ infrastrukturális hátteret biztosítson a szabad szoftverekkel foglalkozó emberek és szervezetek számára. A hardvernek azonban megvan az a rossz szokása, hogy viszonylag gyorsan elavul...

Mi újság a rendszermag fejlesztése körül?

Új termékek

RTLinuxPro 2.1; ACCPAC Advantage Series 5.3-as változat; SuSE Linux Professional 9.2; Yellow Dog Linux 4.0; Sugar Sales 2.0

Õk mondták; Linux-index

A hónap szakmai tanácsai

Változatkezelés az Arch használatával: bevezetés

Ha a CVS-t akarjuk felváltani, vagy komolyan gondolkozunk egy változatkezelõ rendszer bevezetésén, íme egy hatékony eszköz, amely nyomon követi a változtatásokat és kézben tartja a projektjeinket.

Linux a Linksys Wi-Fi útválasztóin

Ennek a megbízható és költséghatékony platformnak a meghódítása lehet az elsõ lépés egy vezeték nélküli projekt sikere felé. Ha például egy nagyobb területet akarunk lefedni, összeköthetjük a hozzáférési pontokat, a flash-memóriában nagyobb munkaterületet alakíthatunk ki, mesterségesen fölcsavarhatjuk a teljesítményszabályzót, és így tovább.

Hálózatkezelés NSA Security-Enhanced Linux alatt

Egy gyakorlati példa segítségével küzdjük le az SELinux bonyolultsága miatti félelmeinket, és egyszerûbb kiszolgálóinkat is vértezzük fel SELinux alapú védelemmel.

Maradjunk naprakészek terjesztésünk biztonsági frissítéseivel

A kezdõ Linux rendszergazdák számára a programok naprakészen tartása az elsõ lecke. Jeremy ennek a népszerû frissítõ eszközök segítségével való elvégzését tárgyalja, kattintásról kattintásra.

Levéltitkosítás egyetlen kattintással

A titkosított levelek küldését, fogadását és ellenõrzését grafikus eszközökkel végezve a biztonságos levelezés mindennapjaink természetes részévé válhat.

A gyökér fájlrendszer titkosítása

Ha adataink fizikai biztonságát nem tudjuk garantálni, akkor nincs más lehetõségünk, mint a fájlrendszer titkosítása. Bár írásomban egy PowerPC alapú rendszer átalakítását fogom taglalni, az alapelvek más géptípusokon is változatlanok.

Paranoid Pingvin: a Linux biztonságának kockázat alapú megközelítése

A kockázat elkerülhetetlen. Legyünk pesszimisták a programhibákkal kapcsolatban, készítsünk terveket a hibák kezelésére, így egész rendszerünket biztonságban tudhatjuk.

Maia Mailguard és amavisd-new a Spam levelek és a vírusok réme

Úgy érzi nem engedheti meg magának, hogy vállalkozása vezetõ spam és vírusvédelmet használjon? Két jó indok, amiért érdemes ezt újragondolni.

Cikkgyûjtemények tartalmának begyûjtése

Adjunk lehetõséget alkalmazásunknak, hogy kedvenc weblapjainkról összegyûjtse a friss írásokat!

A felhasználói viselkedés vizsgálata (4. rész)

A sorozat elõzõ részében megvizsgáltuk, hogyan juthatunk a modellezéshez szükséges adatokhoz. Most egy egyszerû program segítségével bemutatom az alkalmazott algoritmusokat és azok különbözõ paraméterezési lehetõségeit.

Samba - Windowsban is otthon (1. rész)

Néhány hónapja az eWeek egyik szerzõje arra a következtetésre jutott, hogy a Sambát futtató linuxos kiszolgálókat immár nem egyszerûen a Windows rendszerekkel való együttmûködésre célszerû használni, hanem magának a Windows 2003 Servernek a kiváltására...

FreeBSD - a szomszéd vár (4. rész)

Egy munkaállomás felépítése.

Az OpenOffice.org programozása

Egy elveszett fejlesztõkörnyezet titkai kedvenc irodai csomagunkban.

PHP5 - Új generáció (3. rész)

...avagy hogyan használjuk okosan az osztályokat és objektumokat PHP5-ben.

Számítógép hálózatok (14. rész)

Virtuális áramkörök és datagram alapú alhálózatok mûködése, forgalomirányítás a hálózati rétegben.

Fõzzünk Linuxszal: Elfelejtett biztonság

Jobb ha nem használjuk ugyanazt a jelszót több azonosítóhoz. Tekintve, hogy mennyi jelszóigényes kiszolgáló és weblap létezik, mit tehet ilyenkor egy biztonság-tudatos fõszakács? Nézzük meg, hogyan tehetjük kényelmessé és biztonságossá a jelszó pásztorkodást.

Munka- és szolgálati viszony I. - Általános rész

A szoftverekkel kapcsolatos, már részleteiben érintett probléma a munkaviszonyban alkotott szoftverek esete.