#51 VI. évfolyam 4. szám (2005 április)


Avagy hogyan telepítsünk három könnyed lépésben egy géptermet
Digitális hangstúdió Linux alapokon
Térfigyelõ rendszer és mozgásérzékelõ megvalósítása
Védekezés levélkiszolgáló túlterhelése ellen
A rendszer újdonságai

Tartalom:

Beköszöntõ

Hírek

Mandrake – Conectiva házasság; PostgreSQL 8.0; Harmadik generációra fel!; Szalonképes PHP; AMD vagy Intel?; Linuxos kommunikátor-klón; Aki nem tud lemondani róla; Sun újdonságok; Második fokozat

LME - A szakma legismertebb egyesülete

Mi újság a rendszermag fejlesztése körül?

A világ elsõ vegyes forráskódú vállalati rendszere: a Novell Open Enterprise Server

A Novell NetWare legújabb változata, az Open Enterprise Server egyesíti a nyílt és zárt forráskódú rendszerek legjobb tulajdonságait.

Pingvinek a bíróságon

Új termékek

BladeRunner Cluster-in-a-Box; Outblaze-SME; Kiwi T1x0; DiskOnChip H1

Tervezetkezelés a WebCollab segítségével

Nyílt forrású, még felfedezésre váró gyöngyszem, mely a tervezetek állapotadatait és a hozzájuk kapcsolódó fájlokat könnyedén áttekinthetõ, webes felületen teszi elérhetõvé. Próbáljuk ki, vajon illeszkedik-e munkavégzési szokásainkhoz!

Optimalizálás a GCC segítségével

Tekintsük át a GCC O kapcsolóinak jelentését, vizsgáljuk meg, hogy bizonyos optimalizálások valójában miért nem azok, aminek gondoljuk õket, valamint hogyan választhatunk alkalmazásainkhoz különleges optimalizálási eljárásokat.

Bemutatkozik az Ardour

A Linux rögzítõstúdiónk szíve a merevlemezes rögzítõ. Vegyük szemügyre hát az Ardour-t, amely profi szintû rögzítési módszereket hoz a nyílt forrás világába.

GNU Motion: A számítógép termek mindent látó szeme

Lehet, hogy jól néz ki az ajtónk, de biztosan szükségünk van 23 órányi videóanyagra ahol zárva látjuk? A következõ program használatával biztonsági videóinkból kigyûjthetjük a lényeges részeket és kiszúrhatjuk a be- és kilépéseket.

Központi, címtárszolgáltatás alapú jogosultságkezelés (2. rész)

Ki és hova jelentkezhet be? Megbízható, központi címtárral ennek szabályozása nem okozhat gondot.

Az OSCAR és a bioinformatika

Az új fürt-telepítõ és -irányító eszközökkel egy óra alatt létrehozhatunk és a kutatómunkánk szolgálatába állíthatunk egy 64 csomópontos számítógépfürtöt.

Bloglines webszolgáltatások (folytatás)

Néhány webes közösség gonosz módon bezárja a felhasználóit, a Bloglines ezzel szemben a nyitott megközelítés híve és megengedi, hogy saját parancsfájljainkkal irányítsuk a webszolgáltatás API felületét. Vágjunk bele és zárkózzunk fel kedvenc blogjainkkal.

Az Oddmuse wiki motor

A wikik mókásak és nagyon hasznosak. Próbaképpen telepítsük Alex Schroeder Oddmuse programját.

Linux-sokszorosítás iskolai gépekre

Középiskolánkban sikerült egy UHU-linuxra mindazon alkalmazásokat feltelepítenem, amelyekrõl úgy gondoltam, hogy hasznosak lehetnek a diákok számára, majd az így kialakított rendszer sokszorosítására kidolgoztam egy egyszerû módszert.

Bõvítõmodulok segítséggel

A cikksorozat utolsó részében megvizsgáljuk annak lehetõségét, hogy hogyan írhatjuk át saját igényeinknek megfelelõen a már elkészült GIMP bõvítményeket.

Védekezés levélkiszolgáló túlterhelése ellen

Egy gyõri szakközépiskola tanár-rendszergazdájaként linuxos kiszolgálókat üzemeltetek. A múlt év végétõl, egyre gyakrabban tapasztaltuk azt a hibajelenséget, hogy a munkaállomásokon mûködõ ügyfélprogramok hosszasan próbálkoztak egy-egy e-mail elküldésével, majd „Kapcsolat megszakadt” hibaüzenettel leálltak...

Samba - Windowsban is otthon (3. rész)

Lokalizáció, házirendek, nyomtatók.

FreeBSD - a szomszéd vár (6. rész)

Kiszolgálók – ACL és kiterjesztett attribútum a fájlrendszerben.

Az eFltk bemutatása (1. rész)

Egy nagyon jól használható grafikus eszközkészletet (widget-set) szeretnék bemutatni. A neve eFltk, ami egyben utal az elõdjére is.

Az SMTP AUTH beállítása

IP cím ellenõrzés helyett hitelesítsük Postfix kiszolgálónk felhasználóit név és jelszó alapján – avagy ami nem állandó, az fix, hogy megváltozik.

MySQL 5 - rég várt fejlesztések

Megnézzük, hogy állnak a „legnépszerûbb nyílt forrású adatbázis-kezelõ” programmal a fejlesztõk.

Számítógép hálózatok (16. rész) Kapcsolatállapot alapú forgalomirányítás, hierarchikus forgalomirányítás

Folytatjuk tovább a dinamikus forgalomirányító eljárásokkal, most egy gyakorlatban is széles körben használt algoritmust mutatunk be: a kapcsolatállapot alapú forgalomirányítást. Ezek után megnézzük, mi a teendõ akkor, ha hálózatunk olyan nagyra nõtt, hogy a forgalomirányító táblázatok már nem férnek el útválasztóink memóriájában.

Szoftverjogi csiki-csuki, avagy a szoftver analizálás és annak határai

A szoftverek visszafejthetõek. Ezzel vélhetõen nem árultam el nagy újdonságot. Azzal talán annál inkább, hogy a szoftverek visszafejtése bizonyos körülmények között jogszerû is lehet.