#53 VI. évfolyam 6. szám (2005 június)


A GPSDrive használata
A LaTeX és a PHP képességeinek ötvözése
Itt az UHU-Linux Office 1.2
Hálózati elõadómûvészek
A PEAR rendszer bemutatása
Játékok, amelyeknek nem árt az idõ

Tartalom:

Beköszöntõ

Hírek

Az elsõ Mandriva; Áttérés és átterelés; Kettõs védelem; VMware Workstation 5; Lelakatolni mégse lehet; Mindent megfog; Érkezõben az új Intel alaplapok; Mazsoláznak; Nyolcadik Opera

Mi újság a rendszermag fejlesztése körül?

Új termékek

Linux kis mûholdakon

A mûhold tervezésére és elkészítésére két évnél is kevesebb idõ volt, így a csapat már meglévõ érzékelõket, ipari-szabvány alkatrészeket, héjprogramokat és kedvenc operációs rendszerünket használta a projekt összehozásához.

Hatékony memóriakezelésû, kettõsen láncolt lista

A jól ismert adattípus újabb megvalósításával értékes bájtokat takaríthatunk meg.

Elõadómûvészek a weben

Az UpStage segítségével a legközelebbi színház mindössze pár egérkattintásnyira van.

Fd.o: Üljünk át egy szebb asztalhoz

Senki ne gondolja, hogy az asztali környezetek között háború folyik. Az alkalmazások és az asztali környezetek a háttérfalak mögött egymással együttmûködnek, és a való életben is helytállt szabványokat alkalmazva segédkeznek abban, hogy mindenki alkalmazásai gond nélkül mûködjenek, sõt, együttmûködjenek.

A Perl Hibakeresõ

Perl kódunkba print utasításokat tûzdelve is kereshetünk hibákat, de egy teljes értékû hibakeresõ ennél sokkal több információt szolgáltat.

A KDE „Kiosk” módja

Ha a felhasználó véletlenül elrontja egy program beállításait, az nemcsak neki, de a belsõ támogatásnak is komoly bosszúság. Nézzük, hogyan lehet a fontosabb beállításokat megóvni a módosításoktól.

Reflektorfényben az OpenOffice.org

Vajon jól szolgál az OpenOffice.org Writer, mint szerkesztõi eszköz egy többféle géptípust is használó kiadóvállalatnál?

LaTeX egyenletek és ábrák PHP-ben

Oldalainkba LaTeX tartalmat ágyazva be a ködös múltba számûzhetjük a matematikai egyenletek webes megjelenítésének nehézségeit.

Útkeresés GpsDrive-al

Sok eszköz létezik, amellyel utunkat megtervezhetjük a térképen, jóval kevesebb amely megmutatja a barátaink helyzetét, több térképforrást is használhat, és akkor még nem is mondtunk el mindent.

Rajt! - UHU-Linux Office 1.2

2005 márciusában, az elõzõ verziót követõ egy éves fejlesztési idõszak befejeztével az UHU-Linux Kft. kiadta az UHU-Linux Office 1.2-es változatát, mely a „Rajt!” kódnevet kapta.

WLAN-ok védelme WPA és FreeRADIUS alkalmazásával (2. rész)

A vezeték nélküli hálózatok védelmi eszközeinek új generációja nem csupán a WEP hiányosságait tünteti el, de lehetõvé teszi a vezeték nélküli felhasználók RADIUS kiszolgálóval végzett hitelesítését is.

Sunbird és iCalendar

A Mozilla Sunbird naptára egyesíti a központosított, csoportmunkát segítõ webalkalmazások és a többféle operációs rendszer alatt is futtatható asztali eszközök elõnyeit.

FreeBSD - a szomszéd vár (8. rész)

A vállalati tûzfalak sokrétû feladatokat kell ellássanak: a gépek védelmén túl általában a belsõ hálózat címfordítását és a forgalom rendszabályozását is el kell végezniük.

Az eFltk bemutatása (3. rész)

Saját vezérlõelemek készítése.

Kávéfõzés lépésrõl lépésre (1. rész)

Lubickolás Java partjainál, avagy programozzunk divatosan.

Bemutatkozik a PEAR A LEGO-zás mûvészete PHP nyelven (1. rész)

Hurrá, megérett a körte! Tudom, tudom, nyár eleje van, de mégis. A PEAR (PHP Extension and Application Repository, angolul a betûszó „körtét” jelent) ma már annyira népszerû, hogy nemrégiben belekerült a hivatalos PHP kiadásba is, azaz minden PHP fejlesztõ számára alapértelmezetten rendelkezésre áll.

Számítógép-hálózatok (18. rész)

A torlódások elleni védekezés nélkül elõbb-utóbb egyetlen csomagot sem tudunk átvinni a hálózaton.

Számolás a uniq segítségével

A parancshéj szakértõi jól elboldogulnak a szabványos segédprogramok egyszerû kombinációival is.

Szintrõl szintre

Marcel ez alkalommal egy klasszikus mûfaj játékaiból szemezget. Gyerünk! Ugrás!