#56 VI. évfolyam 9. szám (2005 szeptember)


Hát nem édesek? Melyiket fogadjuk örökbe?
Futtassunk virtuális gépeket:
XEN, VMware, Qemu
3D Studio ingyen? Tanuljunk Blenderül!
– Nincs ventillátor
– 0 dBA zajszint
– 4 db Opteron proci
– 32 GB memória
Tudnád mire használni?
– Érettségi Linuxon
– Iskolai gépterem telepítése

Tartalom:

Beköszöntõ

Hírek

A kontinensre lép a LinuxIT; Origami holnapra; Igen is meg nem is; Kivetítő hat alapszínnel; Motorola-Oakley Razrwire; Nanoszalag; Csak az ujjad ne veszítsd el; Memóriából gyorsabb; Zen Vision

Mi újság a rendszermag fejlesztése körül?

Szabad Szoftverek Világnapja 2005

Beszámoló a belgrádi szoftverhonosítási konferenciáról

Bemutatjuk a SuSE Linux Professional 9.3-at

A Novell/SuSE néhány hónapja megjelent termékét bátran nevezhetjük az eddig legteljesebb Linux terjesztésnek.

INFOmarket-INFOtrend 2005

8 óra vásár, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás
Minden eddiginél több játék várja kilenc napon át a 4. Információtechnológiai és Telekommunikációs Vásár látogatóit. Az idei INFOmarket-INFOtrend az informatikai újdonságok mellett számítógépes bajnokságok színtere is lesz: a virtuális vadászpilóták, digitális focisták, és vérbeli Counter-strike-osok otthon érezhetik magukat szeptember 17. és 25. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.

Érett-e a szabad szoftver? - Informatika érettségi buktatókkal

Az idei évvel teljesen megváltozott az informatika érettségi súlya: egészen idáig azok választották az informatikát, akik könnyen szerették volna letudni a kötelezõen választott tárgyat, mivel a helyi követelményeknek egy kis felkészüléssel játszva meg lehetett felelni.

Novell és SuSE - Út a csúcsra

A Linux kezdetben nem volt több, mint érdekes próbálkozás arra, hogy értelmes célra használják a 386-os processzorok képességeit.

2005 linuxos erõmûve

Egyesek nagy teljesítményû, kétprocesszoros rendszert akartak építeni. Mások csendes gépre vágytak, ami zenei célokra is megfelel. Úgy döntöttünk, mindkét igényt kielégítjük.

Kávéfõzés lépésrõl lépésre (4. rész)

Kivételkezelés és javadoc – avagy két remek érv Java- függõségünk magyarázatára

Virtuális gépek kialakítása XEN segítségével

Elõbb-utóbb minden rendszergazda szembetalálkozik azzal a helyzettel, amikor újabb kiszolgálók beüzemelésével bízzák meg, csak éppen elfelejtenek hozzá új gépet adni.

Gép a gépben - VMware

Bizonyára az olvasóval is elõfordult már, hogy szeretett volna kipróbálni egy új Linux disztribúciót vagy bármilyen más operációs rendszert egyszerre használni jelenlegivel, de épp nem volt kéznél egy fölösleges számítógép, amire nyugodt szívvel lehetett volna telepíteni.

QEMU: dobozba zárt univerzum

Iskolánkban nemrég áttértünk az UHU-Linux 1.1-es változatáról az 1.2-esre. Ez egyrészt sok örömteli újdonságot hozott, ám egyben a glibc2.0 támogatás megszûnését is jelentette.

Kisméretû terjesztések

Egy kölcsönkért gépet is könnyedén személyes linuxos géppé alakíthatunk valamelyik akár névjegy CD-n vagy USB kulcson is elférõ terjesztéssel.

FreeBSD - a szomszéd vár (11. rész)

A szünetmentes tápellátás

Nagyban kicsit más - Linux az oktatási szférában

Legtöbb rendszergazdának a nyár a szabadságot, a nyaralást jelenti. Nem feltétlen van ez így az oktatási szférában.

Mi folyik a háttérben - GkrellM

A GkrellM egy kis méretû, és funkciókban igen gazdag, grafikus rendszermonitorozó program. Egyik óriási elõnye, hogy kevés erõforrást igényel.

Gyorshajtás 3D-ben

nVidia és ATI grafikus kártyák telepítése lépésrõl lépésre
Grafikus meghajtót általában könnyû Linux alá telepíteni. A VGA, illetve a VESA meghajtók még az egzotikus videókártyákkal is mûködnek. A gond akkor kezdõdik, ha olyan játékot, illetve programot akarunk futtatni, amely 3D gyorsítást igényel. Ennek a beállításáról ugyanis már nekünk kell gondoskodni...

Térhatás - a Blender használata

Bemelegítés

iPod használata Linux alatt

Mit lehet megtenni egy Apple iPoddal és Linuxszal, amit az Apple iTunesával nem?
Sok mindent.

3D ábrázolás a PoVRay segítségével (1. rész)

A számítógépek megjelenése elõtt is már voltak törekvések a valós tárgyak ábrázolására két dimenziós felületen, gondoljunk csak az ókori és középkori freskókra és festményekre.

Az SVG világa (1. rész)

Alapvetés, történet

Kell egy Csapat!

Csapatmunka. Vajon csak egy napjainkban divatossá vált kifejezés, vagy komoly háttér van mögötte? Én úgy vélem mindenképpen az utóbbi állítás az igaz.