#58 VI. évfolyam 11. szám (2005 november)


VoIP alkalmazások Linux alatt
A Krusader csapat egy magyar tagjának vallomása
Postfix és Postgrey
Gambas!
Hogyan kérdezzünk okosan egy fórumon
Alternatív Nobel...

Tartalom:

Beköszöntõ

Hírek

Nyitás vagy távozás?; Kezes bárány; Gombok helyett LCD; SuSE 10; Szabad a dal; Számlázás webrõl; APC ujjlenyomat-olvasó; Zenei kiadás

Mi újság a rendszermag fejlesztése körül?

Új termékek

HTML és CSS - Webszerkesztés stílusosan

Bemutatkozott a Novell ZENworks 7

SFD2005 - Szabad Szoftverek Világnapja Szegeden

A Krusader csapat

avagy hogyan válik az ember linuxos szoftverfejlesztõvé.

Egyedül nem megy... avagy egy moderátor tanácsai a kérdezõknek

Az ember egyedül rendszerint nem boldogul az életben. Többé-kevésbé társas lények vagyunk, akik problémáikat néha tudatosan, néha tudat alatt hárítják át egymásra. A cél azonban mindkét esetben közös: a problémát meg kell oldani. A kezdõ Linux felhasználók az elsõ napokban gyakran esnek abba a hibába, hogy rögtön mindent szeretnének tudni a vadonatúj és merõben szokatlan rendszerükrõl...

Oklevél és Nobel-díj a pingvinekért

Az elmúlt hetekben két jeles, hazai és nemzetközi vonatkozású esemény kívánkozik gazdagítani a pingvin-históriát.

Kávéfõzés lépésrõl lépésre (6. rész)

Négy labda, két egérgomb, és egyetlen cél – minél több pontot gyûjteni. Útmutató a világ legidegesítõbb játékának létrehozásához.

Gambas - Visual Basic Linux alatt (1. rész)

A 90-es évek elején jelent meg a Visual Basic mint szkriptnyelv. Bár a „szkript” kifejezés jelentésén bõven túltett, hiszen alkalmas volt rendszerprogramok írására is.

Adatbázis-fejlesztés könnyedén, a Rekall segítségével

A Rekall segítségével rövid idõ alatt fejleszthetünk ki Linux vagy Microsoft Windows alatt futó adatbázis-alkalmazásokat.

A hódító Konqueror

A Konqueror egy webböngészõ, egy fájlkezelõ, egy komplex megjelenítõ, egy teljes FTP-kliens és egy teljesen személyre szabható program egyben.

KDE alkalmazások (1. rész) - Idõzítõk

A KDE ablakkezelõ rendszer sok olyan apróságot tartalmaz menürendszeren és hivatkozáson kívül, amelyek kellemessé tudnak tenni a munkát és a szórakozást. Sorozatom célja, hogy ezen kis programocskákat részletesen bemutassam. Elsõként kettõ olyan mütyürt gyûjtöttem kis csokorba, amelyek az akut idõzavart képesek enyhíteni.

Halló, itt az internet - VoIP alkalmazások Linux alatt

Olvasóink közül néhányan talán emlékeznek még azokra az idõkre, amikor egy vonalas telefon „birtoklása” nem annyiból állt, hogy az ember elõfizetett a szolgáltatásra, hanem egyfajta kiváltságnak számított.

Az Ubuntu Linux telepítése és beállítása (2. rész)

Akik az elõzõ számban velem tartottak az Ubuntu Linux telepítésénél, észrevehették, hogy a cikk megjelenése után nem sokkal (október 13-án) már meg is jelenik az újabb verzió: a Breezy Badger.

Kis csevej - XChat

Minden kezdõ linuxosban elõbb vagy utóbb felmerül a kérdés a „nagy váltás” után: megtalálja-e kedvenc programjai linuxos megfelelõit?

A linuxos biztonság jövõje

Az, hogy a Linux más rendszereknél biztonságosabb is lehet, nem jelenti azt, hogy a saját Linuxunk is az. Vajon a fejlesztõk és a terjesztések készítõi hogyan segíthetik a jövõben a rendszergazdákat?

Hálózatok (21. rész) - Az Ipv6

Az IP protokoll ma használt változata, az IPv4 felett eljárt az idõ. Elõbb-utóbb elfogynak a még ki nem osztott IP címek, és egyre kevésbé tud megfelelni a 21. század igényeinek. Hamarosan eljön tehát az IPv6 kora.

Spamszûrés a gyakorlatban - Postfix és Postgrey

Elõzõ cikkemben (Linuxvilág 2005. október) bemutattam a leggyakrabban használt spamszûrési elveket. Ebben az írásban egy konkrét példát mutatok be arra, miként valósítható meg egy szürkelista együttmûködése a Postfix levélkiszolgálóval.

Linux mint Ethernet híd

Úgy adja tovább a csomagokat, mint egy híd, és úgy szûri õket, mint egy tûzfal. Ha a szükség úgy hozza, bármilyen kiszolgálót vagy készüléket külön védelemmel láthatunk el úgy, hogy a beállításain semmit nem kell módosítanunk.

Térhatás - A Blender használata (3. rész)

Világítás és renderelés

3D ábrázolás - PoVRay (3. rész)

Az elõzõ részekben már használtunk néhány tömör testet, fõként gömböt, amely mind közül az egyik legegyszerûbb. A gömbhöz hasonló egyszerû testeket primitíveknek nevezzük, ugyanis ezek az összetett testek kiinduló alkatrészei.

Az SVG világa (3. rész)

Alkalmazási területek és felhasználási módok