#61 VII. évfolyam 2. szám (2006 február)

Idegnyugtató megviselt rendszergazdáknak

Tartalom:

Beköszöntõ

Hírek

Desktop Multiplier próbamenet; OX-demó; Munkaállomás-borönd; Kívül a belül; Nyílt titkok; A társasjátékok feltámadása; Csillagfényes estékre; Sportnotebook; Sugárzó övezet

Mi újság a rendszermag fejlesztése körül?

600 000 munkaállomásból álló rendszert épít a Novell

A Novell nyílt forráskódú, szabványalapú technológiai megoldásait választotta heterogén informatikai környezetének felügyeletére, biztonságossá tételére és integrálására az Egyesült Királyság Nemzeti Egészségügyi Szolgálata (National Health Service)

Tux süthetõ gyurmából

Némi kreativitással megáldott rendszergazdák egyszerûen el tudják készíteni saját kis Linux kabalafigurájukat. A jószág aztán használható kulcstartóként, ceruzára húzható dísz gyanánt, vagy egyszerûen ülhet békésen az asztalon.

Biztonság, megbízhatóság, ADA

Biztosan felmerült már a kérdés sokakban, hogy azokon a helyeken, ahol életek függnek számítógépektõl, ahol a hibák lehetõségét teljesen minimalizálni kell, milyen programozási eszközt, vagy eszközöket használnak. Ma már temérdek programnyelv létezik. Vannak ismertek és kevésbé ismertek. Véleményem szerint az utóbbiak közé tartozik az ADA nyelv, mely megpróbált békét teremteni a programozási nyelvek bábeli zûrzavarában, sokszínûségével, gazdagságával és elég szigorú szabályaival.

A Vim használata C programozóknak

Ahhoz, hogy kényelmesen tudjunk fejleszteni, nincs feltétlenül szükségünk egy integrált fejlesztõkörnyezetre. Az automatikus kiegészítéstõl a ctags és a make meghívásáig a Vim-nek számos olyan szolgáltatása van, ami jelentõsen megkönnyítheti egy C-ben fejlesztõ programozó életét.

Szelíd Tûzróka - avagy mit tud a Firefox

Több mint 90 millió letöltés. Mi lehet az oka a Firefox sikerének? Vajon csak egy terjedõ hóbortról van szó, vagy a Firefox tényleg ennyire jó, és megéri Tûzrókát költöztetni a számítógépünkre.

A Bochs emulátor

A Bochs egy olyan speciális program, amely az indítása után egy virtuális gépet hoz létre, melyet ugyanúgy kezelhetünk, mint ha valós számítógép lenne. Ez azért jó, mert így a más operációs rendszerre írt programokat saját operációs rendszerük alatt futtathatjuk.

Grafikus felületek - Enlightenment

Enlightenment azaz felvilágosodás. Egy ablakkezelõ, amely kicsi, gyors és gyönyörû. Kell ennél több? Sokaknak igen. Nekik készült ez a cikk.

A császár új írója - NeroLINUX

Nem tudom ki hogy van ezzel, az én kedvenc CD-író programom a Nero.

Az asztali rendszerek biztonságáról (1. rész)

A számítógépek biztonsága napjaink egyik legfontosabb kérdésévé vált.

Grsecurity - Az én házam, az én váram

A Linux kernelen alapuló operációs rendszerek sokféle módot eszeltek ki a rendszer biztonságossá tételére, különféle tûzfalakat tartalmaznak, igyekeznek azonnal foltozni a hibás csomagokat, erre aztán egyre eszesebb csomagkezelõket gyártottak, egyszóval igyekeztek a rabló-pandúr versenyfutásban nem nagyon lemaradni. Most itt a kernelszintû biztonsági megoldásokról lesz szó, hogy miképpen tudjuk a Linux elemi lehetõségein túl teljességgel uralni rendszerünket.

Digitális õrszem - IPTraf

Az IPTraf egy nagyon kényelmesen és egyszerûen használható hálózat-elemzõ program...

Grafikonok minden mennyiségben - RRDTool (1. rész)

A rendszergazdáknak elõbb-utóbb ingere támad arra, hogy a rendszereik minden mérhetõ jellemzõjét – szeretve dédelgetett rendszerük minden szívdobbanását – naplóba vezessék.

Adataink biztonságos tárolása és mentése

Akivel már megtörtént, hogy fontos adatot veszített bármilyen okból kifolyólag, az egészen biztosan kínosan ügyel arra, hogy még egyszer ilyen elõ ne fordulhasson vele.

Térhatás - A Blender használata (6. rész)

Modellezési technikák haladóknak

Gimp bõvítmények (2. rész) Siker, pénz, csillogás

Az elmúlt alkalommal a Gimp kiterjesztései közül a mûvészi ihletésûekkel foglalkoztunk. Most a fény és árnyék világával, vagyis a fényhatások széles tárházával fogunk elkezdeni ismerkedni.

Armagetron

Nyilván sokan ismerik a Kígyó címû játékot a régebbi Nokia telefonokból...

Ablak a világra - TV kártyák használata Linux alatt

Manapság a TV-re sokszor mondják, hogy ablakot nyit a világra, hisz ha kíváncsiak vagyunk mondjuk, hírekre, nem kell messzire menni, elég ha van a közelben egy TV.

Újjászületett legendák, avagy remake játékok

Nemrég mutattuk be a Quake4 linuxos változatát. Most a fejlesztést irányító id Software két örökifjú játékával foglalkozunk, legalábbis linuxos remake projektjeik gyors bemutatásának erejéig.