Tartalom:

Beköszöntõ

Hírek

Szundifigyelõ; Végleges SeaMonkey; Minden helyzetre; DB2 a népnek; Multimédiás CyberLink-Linux; A fa örök; Samba 4; Drót nélkül, áram nélkül; Összehúzták

Mi újság a rendszermag fejlesztése körül?; Web Konferencia 2006

Kernel magyarul

Wiki és a tudásalapú társadalom

Valószínûleg sokunkkal elõfordult már, hogy valamelyik keresõ az egyik kulcsszóra egy wiki(pedia) oldallal tért vissza elsõ találatként.

Fogyasszunk pingvint!

Mi magyarok madárszékleteket tanulmányozunk nyomás alatt, az amerikaiak Nobel-díjakat osztogatnak papírrepülõkkel, a franciák a Déli-sarkon filmforgatva szentektõl s melegektõl zsebelnek be dollár tízmilliókat, a norvégok hadereje plecsniket osztogat az állatkertben – a japánok pedig pingvint fogyasztanak. No nem késsel-villával...

Programfejlesztés az OpenGL segítségével - Irrlicht 3D (2. rész)

Az elõzõ OpenGL cikkben megismerkedtünk a GLUT-tal és az OpenGL alapjaival. Most egy kis kitérõt teszünk a játékfejlesztés felé, megismerkedünk egy kiváló, nyílt forráskódú 3D engine-nel az Irrlicht-tel és, hogy saját OpenGL-es tapasztalatunkat is tovább bõvítsük betekintünk az OpenGL anyag és fény kezelésébe is.

XML Túra (1. rész) Alapok

Egy újabb rövidítés, mely talán még sokak számára nem világos, hogy mire is hivatott. A cikksorozat elsõ részében lerántjuk a leplet errõl az eszközrõl, megnézzük honnan jött és miért, valamint az alkalmazásaira is fordítunk majd egy kis figyelmet. Lássuk hát mirõl is szól az Extensible Markup Language, azaz az XML.

VMware Player - PC emulátor Ingyen

A Linuxvilág magazin 2005 szeptemberi számában részletesen bemutattuk a VMware Workstation-t, mint az iparág egyik vezetõ virtualizációs szoftverét.

Ismerkedés a LaTeX-hel (1. rész)

Jelenleg kevesen ismerik és használják Magyarországon a TeX rendszert. Pontosabban csak egy nagyon szûk kör, matematikusok, fizikusok, bölcsészek használják, viszont sok ilyen tárgyú folyóirat csak valamilyen, TeX alapú formátumban fogadja el a cikkeket.

LaTeX szerkesztés könnyebben: Kile

A Kile egy LaTeX dokumentum-szerkesztést segítõ olyan egységesített környezet, amely egy grafikus felhasználói felületbe zárva számos eszközt tartalmaz, megkönnyítve LaTeX dokumentumok létrehozását és szerkesztését.

Fájlba zárt szellem, MS Word dokumentumok kezelése Linux alatt

Mihez kezdjünk újonnan kapott, vagy régen elkészített MS Word dokumentumainkkal Linux alatt? Hogyan olvashatjuk el õket egyszerûen, a karakteres vagy akár a grafikus felületen?

Diagramok könnyen, gyorsan - Dia

Végre egy program, amit nem kell megtanulni használni - annyira egyszerû. A Dia egy GTK alapú diagramszerkesztõ program. Nem vállal ennél többet, viszont tökéletesen megfelel arra a célra, amire szánták.

IPCop a hálózsaru

Szolgál és véd, ráadásul megoszt és felügyel is. Könnyen és gyorsan telepíthetõ – jó, jó, tudom, most majdnem mindegyik disztribúció ezt hangoztatja.. – speciális Linux változat az IPCop...

Az Amilo7620 notebook nem szereti a Pingvint?

Pár hónappal ezelõtt vásároltam egy Amilo 7620 típusú notebookot ami igen jó vételnek bizonyult, de...

32 bit + 32 bit = 64 bit?

A 64 bites processzorok már jó ideje a piacon vannak, de sokáig csak mint szerverprocesszorokra tekintettek rájuk az emberek, ami nem is csoda, hiszen csillagászati áruk volt.

Egy számítógépterem "évköznapjai"

Egy számítógéptermet – fõleg iskolai környezetben – nem elég csak talpra állítani.

A clapf spamszûrõ

Ebben a számban egy saját fejlesztésû, zlib/png licenc (http://www.opensource.org/ licenses/zlib-license.php) alatt közreadott, nyílt forrású spamszûrõt mutatok be, amely gyors, könnyen és egyszerûen használható.

Száguldás, szerelem

Vajon akad-e bárki, aki ne szeretne exkluzív és veszedelmesen gyors autókat vezetni, mindenféle kockázat na és a „kapcsolódó szankciók” nélkül?

Kiadványszerkesztés Linux alatt - Scribus PDF fájl készítése (3. rész)

A számítógépes tördelõprogramok megjelenésének idején sokan gondolhatták: „Mivé lett ez a világ?! Mi lesz a tradíciókkal?!”

Trust 400-V2 digitalizáló-tábla telepítése

Ki ne szeretne olyan precízen és kecsesen rajzolni számítógépen is, mint papíron tollal?

Fraktálok - avagy a matek akár szép is lehet

Most egy olyan témáról szóló cikk következik, ami biztosan nem jött volna létre, ha nincsenek számítógépek...