#65 VII. évfolyam 6. szám (2006 június)

Gitár a kézben, Linux a gépen, dalunk az égen száll - Audacity

Nyelvek kavalkádja - A GNU gettext rendszer

Oszd meg és uralkodj - Qtparted

Bolondbiztos ablakkezelő - IceWM

Sütöde KDE módra - K3b

Háborús játékok - Két kultuszjáték bemutatója


Tartalom:

Hírek

Tényleg billentyűzet?; A MINIX grafikus felületet kap; Hatvanmilliárd; Kritikus sebezhetőség a GPG-ben; 750 gigabájt; Linksys 802.11n accesspoint; Új felsőszintű tartomány?; Hyperthread – Visszafele?; Digitális sírkő; Google Calendar; Linuxos kotta; Linux az Apple iPod-on

Mi újság a rendszermag fejlesztése körül?

Új, költséghatékony munkacsoport megoldás a Novelltől

A Novell új munkacsoport megoldása, a Novell Open Workgroup Suite minden olyan szolgáltatást biztosít, ami egy korszerű irodai infrastruktúra kialakításához szükséges...

Interjú a madárral (2. rész)

A nyár küszöbén és a Kisszikla peremén folytatódott interjúsorozatunk Pápaszemes Tóbiással, kedvenc pingvinhölgyünkkel.

Nincs menedék?

Többnyelvű programok létrehozása a GNU gettext rendszerrel

A legtöbb kereskedelmi és ingyenes programot manapság angol nyelven írják és dokumentálják.

Adatbázis alapú webes alkalmazás mindössze 18 sornyi kóddal

Webes, adatbázis alapú alkalmazás készítése a nulláról indulva, nyolc könnyed lépéssel.

Adatbázis másolás Slony-I segítségével

Akár a magas elérhetőség érdekében, akár mentésként vagy leállás nélküli verziófrissítés miatt van szükségünk másolatkészítésre, ez a rugalmas eszköz mindent szinkronban tart.

K3b

A K3b egy linuxos CD/DVD-író alkalmazás. Segítségével készíthetünk adat-, videó- és zenei lemezeket, törölhetünk és másolhatunk lemezeket, képfájlokat készíthetünk ill. visszaírhatjuk ezeket.

Háttéradatok kigyűjtése extract és libextractor segítségével

Ne csak találgassuk a fájlok tulajdonságait kereséskor. Használjunk célzott kibontó bővítményeket a pontos fájladatbázis előállítására.

Oszd meg és uralkodj – QTparted

Bizonyára mindenki, aki a számítástechnikával egy kicsit mélyebb szinten foglalkozik, hallott már a Partition Magic nevezetű programról...

IceWM – Egy népszerű, kis méretű ablakkezelő

A közelmúltban sokat foglalkoztam az IceWM ablakkezelővel, és úgy gondoltam, tapasztalataimat megosztom a Linuxvilág olvasóival. Ebben a cikkben úgy próbálom áttekinteni ennek a rendszernek a használatát, hogy főleg az érdekességekre, a dokumentációban nem szereplő dolgokra koncentrálok.

Karakteres böngészők

A 2005 augusztusi Linuxvilágban Marcel Gagné elfeledett terminálokról ír. Ennek továbbgondolására vállalkoztam azzal, hogy a karakteres webböngészőknek eredtem a nyomába. Még a mai gyors-grafikus-mindentudó böngésző-áradatban is hasznunkra lehet időnként egy karakteres felületű program, több okból is.

KDE alkalmazások (4. rész)

A CD írás elterjedésével igény merült fel a szép CD borítók nyomtatására. Igazán szép borítóhoz grafikai program, DTP szoftver kell, de egyszerűbb igényeket egyszerűbb programok is ki tudnak elégíteni.

Linux alapú , több terabájt kapacitású háttértár építése otthon

Építsünk alacsony költségű, Linux alapú, terabájt méretű háttérkiszolgálót digitális képeink, audio és videóanyagaink tárolására.

Hagyományos adatbázis lecserélése LAMP-ra

Néhány hagyományos adatbázis-alkalmazás szinte kínálja magát, hogy cseréljük le LAMP alapú webes alkalmazásra.

Solaris 10 (1. rész)

Mikor a téma gondolata megszületett, elhatároztam, hogy magát a cikket az első betűtől az utolsó képig az új rendszer alatt fogom összeállítani...

Fájlszinkronizálás Unisonnal

Több gépen egyszerre szinkronban tartani a könyvtárakat nem könnyű feladat. Az egyik lehetőség amivel egyszerűbbé tehetjük életünket, az Unison használata.

Házi stúdió Linux alatt – Audacity

Saját zenéink megörökítéséhez Linux alatt nem kell több, mint egy hangszer, némi tudás, egy számítógép hangkártyával felszerelve, továbbá egy program, mely képes rögzíteni művészetünket. Tegyük fel, hogy a feltételek első része adott és foglalkozzunk az utolsóval.

A Blender használata (8. rész)

Nem ígérem, hogy a cikk végigolvasása után Hollywood-ot megszégyenítő animációs filmeket tudunk majd készíteni, de abban biztos vagyok, hogy más szemmel nézzük majd a Jégkorszakot, a Szörny Rt-t vagy a Csodacsibét, ha ráébredünk: nem is olyan egyszerű dolog ez az animáció.

Örök háború

A cikkben két igen nagy sikerű és élvezetes kultuszjáték kerül gyors bemutatásra, melyek a második világháborúba kalauzolnak el bennünket.