#68 VII. évfolyam 9. szám (2006 szeptember)

Csúcsvasak - Csináld magad linuxos csúcsgép

Egy korty Windows - WINE

Forró nyomon - PHP nyomkövetési módszerek

Felettünk csak az ég - Repülőgép-szimulátorok Linux alatt

GIMPshop - A trónkövetelő

Gutenberg nyomában - CUPS


Tartalom:

Hírek

Mikrobi; Mütyűrmánia; 32 mag 2010-re?; Nyílt szabványú grafikus kártya; Feltörték a Debian egy gépét; 8 gigabites flash memória; Motorola zenefon; Hatkerekű autonóm jármű; Japán robot; Biztonsági videórendszer; Profi hangfeldolgozó már ezer dollárért; Google Map Mobile

Mi újság a rendszermag fejlesztése körül

Kicsi-kék és makaróni

A címre rácáfolva nem hupikék törpikék csőtészta-vacsorájáról szól ez írás, nem is Maradona túlsúlyáról, hanem a Sphenisciformes-béli Spheniscidae-családnak formabontásáról. Magyarán szólva: lássuk, milyenfajta pingvinek éldegélnek a Déli-sarktól egészen Afrikáig.

Szabad Szoftverek Világnapja

Idén immár harmadjára kerül megrendezésre a Szabad Szoftverek Világnapja. Henrik Nilsen Omma ötlete nyomán legelőször 2004-ben került megrendezésre, akkor a világban 60 helyszínen, többek közt Szegeden is.

Új vállalati platform született – megjelent a Novell SUSE Linux Enterprise 10

A Novell SUSE Linux Enterprise 10 egy átfogó, nyílt vállalati platform, amely magában foglalja mind a szerver, mind a desktop oldali megoldásokat: a SUSE Linux Enterprise Server 10-et és a SUSE Linux Enterprise Desktop 10-et, valamint a Novell Customer Centert, egy on-line portált, ahol a műszaki támogatás mellett a szoftverfrissítések, hibajavítások is egy helyen elérhetőek.

PHP nyomkövetők (2. rész)

Sorozatunk előző részében végigtekintettünk azon a palettán, amit a Linux alatt elérhető PHP nyomkövetők és profilkészítő alkalmazások jelentenek, és végiggondoltuk, mi indokolhatja ezek használatát. Ebben a részben néhány általános meggondolás után a Quanta Plus fejlesztőkörnyezetről és az ebbe integrált Gubed nyomkövetőről lesz szó.

Grafikus programok készítése GTK+-szal

Az egyik legmodernebb grafikus eszközkészlet (toolkit) a GTK+ nevű könyvtár, amelyet eredetileg a jól ismert Gimp rajzolóprogrammal együtt kezdtek el kifejleszteni. A neve, „The Gimp Toolkit”, is innen jön. Ma már rengeteg alkalmazás használja, és a Gnome is teljesen erre épül.

Egy korty Windows – Wine

Minden bizonnyal a Microsoft operációs rendszerére több alkalmazás létezik, mint a szabadszoftveres közösség éllovasára, a GNU/Linuxra. Ennek egyszerű az oka, a Windows elterjedtebb. Természetesen számtalan hasznos és kevésbe hasznos program létezik Linux alá is, de néha kedvünk szottyanhat kifejezetten windowsos programokat futtatni. Ebben lehet a segítségünkre a Wine.

A Firefox kiterjesztései (2. rész)

Sok érv és ellenérv hangzott el arról, hogy miért is érdemes honlapot Firefox segítségével fejleszteni. Személy szerint én azt tapasztaltam, hogyha egy oldal helyesen jelenik meg e böngésző alatt, akkor más fajták alatt is helyes fog megjelenni.

Kontact – Személyi információkezelés KDE módra

A Kontact egy Linux operációs rendszeren, elsősorban KDE környezethez fejlesztett úgynevezett PIM („personal information management”, személyi-információ kezelés) alkalmazás-csomag. Egyetlen felhasználói felület alá csoportosítja az e-mail, napló, határidőnapló, címjegyzék, megjegyzések, hírcsoportok és hírcsatornák kezelését.

Maxima – Egy nyílt forráskódú CAS alternatíva

A komputeralgebrai rendszerek segítenek a tudományban, valamint a gazdaságban és az iparban előforduló matematikai problémák megoldásában.

CUPS – Gutenberg nyomában...

Elemzők a 90-es években papírmentes irodát jósoltak. Nos az emberiség régi vágya – a papírra rögzítés miatt – ez még egy darabig váratni fog magára annak ismeretében, hogy az egyre olcsóbb nyomtatási lehetőségek emelték a papírfogyasztást. Talán az elektronikus papírok megoldják majd ezt a problémát.

Építsünk bioinformatikai célú szuperszámítógépet

Az OSCAR fürtöző környezetben futó bioinformatikai eszközök segítségével 17 újrahasznosított személyi számítógépünket felhasználói lekérdezések teljesítményét növelő rendszerré változtattuk.

LIDS – A Linux betörésvédelmi rendszere

A fájlok jogosultságainak beállítása néha kevés. A LIDS olyan kernelszintű eszköz, amelynek hatása messze túlmutat a fájlrendszer beállításaival elérhető biztonságon.

Csináld magad linuxos csúcsgép

Először is vegyünk egy igazán kiváló AMD64 alaplapot, aztán a többi tulajdonképpen már jön magától...

LDAP azonosítás a gyakorlatban (1. rész) – A kiszolgáló telepítése

Az LDAP telepítéséről sok dokumentáció jelent már meg a Linuxvilág oldalain és más helyeken is. Sokoldalúsága miatt én is elhatároztam, üzembe állítok egy ilyen nagy tudású rendszert.

IPCop – Egy hálózsaru feljegyzései

Tilthatunk és engedélyezhetünk – például adott honlapok látogatását, s kis odafigyeléssel megelőzhetjük a betörési és fertőzési kísérleteket, ha feltelepítjük a megfelelő kiegészítő modulokat, vagy kézzel megírjuk a megfelelő szabályokat.

Biztonságos adattárolás – Szoftveres RAID kialakítása Linux alatt

Manapság egyre inkább előtérbe kerül az adatbiztonság kérdése otthoni felhasználóknál is. Konkrétan az adatok tárolásának biztonsága. Ezt ideig-óráig meg lehet valósítani szalagos vagy optikai egységgel, de belátható, hogy ezek az eszközök nem tesznek lehetővé valós idejű adatmentést. Erre találták ki a RAID-e.

GNU Screen, a virtuális KVM

Bizonyára sokszor előfordult már a kedves olvasóval, hogy egy távoli szerverre több példányban kellett volna bejelentkezni ssh-n. Aztán hirtelen le kellett csatlakoznia, de később szerette volna ugyanazt a környezetet használni. Erre tökéletes megoldást nyújt a GNU Screen.

Szelek szárnyán

A megújult magazinban eddig nem esett szó repülőgép-szimulátorokról. Valójában méltánytalanul, hiszen a kategória széles rajongói táborral bír. A hiányosságot ezennel pótoljuk...

3D ábrázolás – PoVRay (8. rész)

A PoVRay által készített képek minősége arányos az elkészítésére (renderelésre) fordított idővel...

Gimpshop, a trónkövetelő

Ki ne hallotta volna még az Adobe Photoshop nevet? Kiváló program. Nem véletlenül vált a pixelgrafikus programok egyik de facto szabványává...

A Földtől távol

A játékrovat e havi részében belső nézetű „űrszimulátorokról” lesz szó...