#71 VII. évfolyam 12. szám (2006. december)

Pingvin kamerával - Filmvágás Linux alatt

Murphy digitális ellenfele - Nagios

Zuhanórepülés - CRRCSim

Szabadság, egyenlőség, fájlcsere - KTorrent

Szemüveget a Google-nek - Webhelyek optimalizálása

Megy a gőzös, megy a gőzös Vancouver-be - Railroad Tycoon 2Gold Edition


Tartalom:

Hírek

Új HP nyomtatók; KVM átkapcsolók távoli eléréssel; Három LCD egyben?; Sharp, de nem Zaurus; Négy dudás egy csárdában; ATI grafikus processzorok kicsit másképp is használhatóak; Linuxos médiaszerver – akár otthonra is; VoIP fejlesztések Linuxhoz; A GIF formátum végre szabad; Vékony kliens akár négy monitorral; Linuxos D-Link telefon; Visual AJAX; Nyílt forrású karakterfelismerés (OCR) a Google-al; Vezeték nélküli USB

Mi újság a rendszermag fejlesztése körül

Oracle Unbreakable Linux

Az Oracle bejelentette az Unbreakable Linuxot, melynek keretében Linux terméktámogatási szolgáltatást lehet vásárolni a cégtõl kevesebb mint fele annyiért, mint a Red Hat esetében.

Szoftverek a nyitott vállalatoknak

A Novell új, nyílt vállalati platformjáról, a nyílt forráskódról és a Linuxon futó asztali megoldásokról a Novell elnökhelyettese és mûszaki igazgatója, Dr. Jeffrey Jaffe nyilatkozott.

Boldog Karácsonyt szinte mindenkinek!

Lassan eljõ újra a családi ünnep, mikor is feldíszített fenyõk alatt és kibelezett pulykák felett tartós fogyasztási cikkek, továbbá nem feltétlen ízléses, ám annál drágább és haszontalanabb ajándéktárgyak láttán mímelhetünk széles örömöket.

Qtopia – Az elsõ lépések

A Trolltech egyik mérnöke beavat bennünket a Qtopiával történõ fejlesztés rejtelmeibe.

A db4o objektumközpontú adatbázismotor beépítése saját alkalmazásainkba

A cikkbõl azt tudhatjuk meg, miként használhatjuk ezt a kis helyigényû, objektum-orientált adatbázis beágyazott rendszereken futó programokban.

PHP nyomkövetõk (5. rész)

Sorozatunkban áttekintést adtunk néhány PHP nyomkövetõrõl, a Gubed/Quanta és a Nusphere::PhpED programokról, és néhány Xdebug-ra épülõ fejlesztõkörnyezetrõl (Komodo, TruStudio). A befejezõ részben a java alapú Zend Studio-t és a hozzá tartozó szervert vesszük szemügyre.

A repülõmodellezés iskolája

A CRRCSim kitûnõ példája, mintegy állatorvosi lova a szabad szoftvereknek: élvezetes, egyszerûségében is célratörõ, sokak tudását koncentrálóan professzionális, de a kezdõk is könnyedén módosíthatják.

GnuPlot – Adatok ábrázolása mesteri fokon (1. rész)

Tudományos munkánál, vagy akár egyéb adatok (például hálózati forgalom, processzor terheltség, stb.) feldolgozásánál sokszor többet mond egy jól elkészített grafikon, mint több száz (ezer, vagy még több) sornyi adat. Ezen grafikonok elkészítésében nyújt segítséget a gnuplot. És még sok másban is.

KDE alkalmazások (7. rész) KTorrent – A KDE torrent kliense

A BitTorrent korunk egyik leghatékonyabb fájlcserélõ protokollja, amelynek sok tucat programbeli megtestesítõje akad a hálózaton. A KTorrent 2.0.x nemsokára a KDE hivatalos BitTorrent kliense lesz, ugyanis jelenleg még nem része a KDE terjesztésnek.

LOAD"*",8,1 avagy a VICE emulátor

Sokan vannak közülünk, akik a számítógépekkel való ismerkedést valamilyen Commodore gyártmányú gépen kezdték. Egykor sok általános iskolában is találhattunk ilyeneket. Manapság már szinte kuriózumnak számít, ha valakinek még van egy 64-ese vagy egy 128-asa otthon. Cserébe viszont szinte minden régi géptípushoz találunk emulátorokat.

Az Opera új lehetõségei: widgetek (2. rész)

Az Opera 9.0-ás változatában jelentek meg elõször a widget-eket, melyek kis AJAX (aszinkron kéréseket támogató, Javascripttel segített, XML kommunikációs) alkalmazások. Cikkem elõzõ részében bemutattam, hogyan is kell egy ilyet elõállítani, ebben hónapban pedig a mások által elkészítettekbõl mutatnék be néhányat.

Egy terminál mind felett Yakuake

Mindent elborítanak a terminálablakok? Ez a program könnyen a munkaasztalunk hõsévé válhat. Egy terminál mind felett!

Kamerakiszolgáló mûködtetése héjprogramból

Egy beágyazott eszköz programozott mûködtetése nem föltétlen bonyolult dolog. Akár egy közönséges héjprogram is megteszi...

USB Pendrive-ok és Linux terjesztések, amelyek elférnek rajtuk

Három olyan Linux terjesztést tekintünk át, amelyekkel akár egy USB pendrive-ról is bebootoltathatjuk gépünket.

NAGIOS – Aki mindenrõl elsõként értesül

Ami el tud romlani, az egyszer el is fog. A szolgáltatási szint megállapodások (SLA) világában azonban a problémákról minél hamarabb értesülnünk kell...

Keresõoptimalizálás

Avagy hogyan használjuk ki a legjobb ingyenes reklámfelületet, a keresõket.

Railroad Tycoon 2 Gold Edition

„A kettes vágányra tehervonat érkezik, kérjük vigyázzanak”!

Videóvágás – minimalista módra

Ha az ember videót rögzít – legyen az TV felvétel vagy a születésnapi zsúr – óhatatlan, hogy felesleges részek is belekerülnek, amiket nem kívánunk megõrizni az utókor számára. Az ilyen részeket illik kivágni...

Videóvágás – ahogy a profik is csinálnák

Általában – ha filmvágásra adja a fejét a kedves Olvasó – nem árt manapság ilyen-olyan trükkökkel feldobni a végeredményt, mert a hollywoodi produkciók után a házi videóink – például egy nyaralás vagy egy születésnapi zsúr – unalmasak lesznek.

Heavy Metal F.A.K.K.2

Ki ne szeretne egy színvonalas ügyességi kalandjátékkal eltölteni néhány órát?