#76 VIII. évfolyam 5. szám (2007. május)

Belülnézet - Üzemeltetés, karbantartás

Pendrive a mosógépben - Adatmentés kényelmesen

Doboz a dobozban - User Mode Linux

Határtalanul - A Logical Volume Manager

Forródrót - Firewire mint adatmentési alternatíva


Tartalom:

Hírek

Linuxos okostelefon Blackberry kinézettel; A pingvin, ami mindent lát; 3G-s mobiltelefon; Linuxos okostelefon; Vékonykliens megoldás a Novelltõl is; Apró Linux rendszer pehelysúlyú Java támogatással; Univerzális set-top box; Nagyképû linuxos médialejátszó; Németország nemet mondott a FAT szabadalmi igényre; Minden napra egy .deb; Vékonykliensek a CeBIT-en; Open Transport Tycoon Deluxe; Pingvin az anyósülésen; Wine + Muse Research = ???; Távoli asztal - másképp; Flash alapú merevlemezek; Router disztribúció kifinomult QoS szabályzáshoz; Nagy váltás lesz...; Az elsõ Blu-Ray/HDDVD meghajtó PC-be; Van új a nap alatt: Ian Murdock; Az elsõ alaplap LinuxBIOS-al; AJAX fejlesztés - még egyszerûbben; k3b 1.0; 100 dolláros laptop Romániának is?; Debian unstable Live CD a Sidux (Medve Zoltán)

Mi újság a rendszermag fejlesztése körül?

Sherlock Holmes kalandjai: a colocation eset

Sherlock Holmes és Dr. Watson már több mint egy évszázada nyûgözik le történeteikkel a krimirajongókat...

Új SUSE Linux vékonykliens megoldás

A Novell értékesítési partnerei a SUSE Linux Enterprise Desktop rendszeren alapuló kész vékonykliens megoldást kínálnak az ügyfelek felügyeleti kihívásainak és szoftverköltségeinek csökkentése, valamint az adatbiztonság növelése érdekében.

Az adattárházról egyszerûen – pillantás a fekete dobozba?

Az adattárház az Oracle kínálatában nem fekete doboz. Nagyon is transzparens, hiszen csakis általánosan elterjedt és szabványos kapcsolódási felületekkel rendelkezõ alkatrészekbõl áll.

Hol szorít a cipõ?

Mostanában annyi pingvinekrõl szóló film készül, tán okkal gondolhatnánk, a legújabb animáció, a Táncoló talpak ihletett meg néhány fiókát...

Hatékonyabb interaktív webalkalmazások

Google webszolgáltatások

Egy kis szappan (SOAP): a tisztaság már fél siker a keresésnél.

Python kód beágyazása C programokba

C, ismerd meg Pythont.
Python, õ C.

A $HOME virtuális utcái

Avagy miként látogassunk meg a Linux segítségével virtuális konzolokat, városokat és egyéb csatatereket...

Felhasználói Módú Linux

A Felhasználói Módú Linux olyan trükköket tesz lehetõvé, mint egy biztonságosan elszigetelt Debian 3.1 futtatása Fedora 4 felett.

Pendrive-ok automatikus mentése

Használjuk ki az udev képességeit és készítsünk biztonsági mentést Flash meghajtónk tartalmáról naponta, vagy akár minden egyes csatlakoztatáskor...

A kereshetõ webhely

A Webglimpse használata weboldalon történõ kereséshez és a keresésen alapuló hirdetések elhelyezéséhez.

Központosított hitelesítés és vállalati címtár megvalósítása (1. rész)

Ti Leggett sorozatában arról lesz szó, hogy hogyan lehet biztonságos vállalati címtárat létrehozni, amely támogatja az egyszeri bejelentkezést, és amely felhasználók ezreit képes kiszolgálni.

Hálózati szolgáltatások futtatása Felhasználói Módú Linuxon (1. rész)

Hálózati eszközök (2. rész) Vezeték nélküli eszközök telepítése és használata

A sorozat elõzõ részében egy átfogó képet adtunk a vezeték nélküli hálózatok rejtelmeirõl. következik a Wi-Fi eszközök telepítése és a kapcsolat beállítása a NetworkManager segítségével.

A SUSE 10.0 biztonsági szolgáltatásai

A SUSE terjesztés a biztonság híve – rengeteg biztonsággal kapcsolatos eszközt kínál.

A Logical Volume Manager

Vajon hányan ültek már büszkén az újonnan beüzemelt szerverük elõtt azon gondolkodva, hogy ezzel a rendszerrel bizony évekig semmi komolyabb gondja nem lesz. Három vagy még több merevlemez, örökké 80% alatt terhelt fájlrendszerek...

Adatok, tûzön-vízen át

Jó ideje már, hogy kinõttem a hagyományos mobilrackekbõl...

Qmail – Öreg ember, nem vén ember

Már nem is emlékszem pontosan mikor, talán még 1998-ban telepítettem elõször a Qmail-t. Noha sok év eltelt már azóta, de még ma is jól használható SMTP kiszolgálót írt D.J. Berstein. A legújabb funkciók (például DSN, TLS, …) némelyike ugyan hiányzik belõle, de az alapfeladatát, a levelek biztonságos továbbítását, még mindig ugyanolyan jól végzi.

Soul Ride – Snowboard, Linuxon

A sportjátékok fejlesztõi (és kiadói) nem igazán rajonganak a Linuxért, így csak kevés klasszikus megoldás fut Szabad rendszeren. A ritka kivételek sajnos tovább erõsítik az elõbb írt szabályszerûséget, de legalább bepillantást engednek a stílus világába.

MythTV videófeldolgozás felsõfokon

Kifinomult módszerek a lejátszás közbeni deinterlacing megvalósítására, és a videó hordozhatóvá tételére.