#52 VI. évfolyam 5. szám (2005 május)


Emberi beszéd szintetikus elõállítása Linux alatt – magyarul!
A méltó vetélytárs...
A SugarCRM rendszer használata
A Tellico katalogizáló rendszer
Bash trükkök kicsiknek és nagyoknak
A kalózkodás jogi következményei
FreeBSD alapú tûzfal építése

Tartalom:

Beköszöntõ

Hír-lelõ

Kódkert; Nyitott a Nero; Adobe Reader 7.0 Linux alá; Bõvülõ NVIDIA 6000-család; Kémelhárítás; Intel alsó-felsõ szinten; Kis helyen is elfér; Szárnyal a Firefox; Megalakult a LiSoG; Egy gombnyomásra a világ

Mi újság a rendszermag fejlesztése körül?

Új termékek

PeerFS 3.0 változat; 1-Box for Linux 1.0; WebScan for Linux; PostgreSQL 8.0; IBM OpenPower 710

A hónap szakmai tanácsai

SugarCRM a gyakorlatban

A SugarCRM-nél akárcsak minden más, szabad szoftver esetén mindenki könnyen hozzáférhet a program dokumentációjához, és szabadon olvasgathatja, tesztelheti a szoftvert mind otthoni, mind pedig éles környezetben. Ez az egyik leglényegesebb érv, ami a szabad szoftverek mellett szól.

Tér-idõ feldolgozás linuxos stílusban

Ha új generációs vezeték nélküli kommunikációs készülékeket szeretnénk fejleszteni, akkor szükségünk lesz FPGA fejlesztõi eszközökre, egy fürtre a szimulációkhoz, valamint egy beágyazott operációs rendszerre a mintapéldányokhoz. A Linux mindegyik célra megfelel.

Gyártófolyamatok automatizálása Linuxszal

Avagy hogyan kísérhetünk figyelemmel valós idõben több gyártósort? A problémánkat saját magunknak oldottuk meg a Linux segítségével.

MyHDL: egy Python alapú hardverleíró nyelv

Az alkatrésztervezés végre belépett a XXI. századba. Ez az új eszköz a Python olvasható kódját ötvözi az extrém programozás tudományágával az alkatrészprojektjeinkben.

Makacs hibák megkeresése sokatmondó hibainformációkkal

Amikor egy felhasználó egy olyan hibát jelez, amit nem tudunk megismételni, bízzuk inkább a programunkra a hiba megkeresését. Hozzunk létre egy eseménynaplót, és legyünk hibakeresõ bajnokok a szoftver alkalmazása után.

WLAN-ok védelme WPA és FreeRADIUS alkalmazásával (1. rész)

Vezeték nélküli hálózatunkat a kiöregedett, biztonságot nem nyújtó WEP helyett védjük az új szabvány szerint, s egyben építsük össze a hitelesítést linuxos hálózatunkkal.

Címtárszolgáltatások (3. rész)

Egyszeri bejelentkezésre épülõ rendszerünket többféle géptípusról is elérhetõ, elosztott fájlrendszerrel tehetjük teljessé.

Szaktekintély, immár századszor

Eleinte minden aprósághoz CGI parancsfájlokat írtunk; mára viszont eljutottunk a webes eszközök és keretrendszerek pazar bõségéhez. Vajon milyen lesz a webes fejlesztések jövõje?

Kedvenc Bash trükkjeim

Rengeteg gépelést takaríthatunk meg néhány hasznos bash trükkel amelyek a régivágású UNIX héjprogramokból még hiányoztak.

Emberi beszéd mesterséges elõállítása és gépi felismerése

Az emberi hangok mesterséges elõállítása a világon elõször a magyar Kempelen Farkasnak sikerült. Az õ készüléke mechanikus úton imitálta az emberi hangképzést az 1700-as évek végén.

Ügyfeleink kezelése nyílt forráskódú CRM szoftverrel

Használjuk ki a nyílt forráskódú, platform független CRM szoftverek elõnyeit az üzleti életben is.

Samba Windowsban is otthon (4. rész)

A cikksorozat elõzõ részeiben az Olvasó megismerkedhetett a Samba alapvetõ használatával, azokkal a funkciókkal, amelyekkel egy Windows-os hálózatot ellátó kiszolgálót fel lehet építeni.

FreeBSD - a szomszéd vár (7. rész)

A fájlrendszer megtekintése után elérkeztünk a FreeBSD igazi területéhez, a hálózat kiszolgálásához.

Az eFltk bemutatása (2. rész)

Alapvetõ elemek és ablakok.

Egy csipetnyi Swing és egy leheletnyi JFreeChart

Hogyan készítsünk mutatós felhasználói felületet pillanatok alatt Javaban? Tippek és trükkök a platformfüggetlenség jegyében.

OpenOffice.org 2.0

Újabb mérföldkövek egy jól ismert irodai programcsomag életében.

Hálózatok (17. rész)

A sorozatnak ebben a részében a mozgó gépekkel kapcsolatos problémákat feszegetjük, majd megnézzük, milyen módszerek vannak arra, hogy egyszerre ne csak egy hoszt számára küldhessünk csomagokat.

A fõszakács gyûjteménye

Katalogizáljuk könyveinket – vagy bármi mást – egy olyan alkalmazással, amelynek csak az ISBN-azonosítót kell megadnunk, a többi adatot önmûködõen lekérdezi.

Betörések és betörési kísérletek I.

Gyakran használunk a köznapi nyelvben olyan kifejezéseket, melyeket a jogászi világ nem ismer. Például azt mondjuk: „betörés”, és a tényállás, amire gondolunk valójában „lopás, dolog elleni erõszakkal”.