#54 VI. évfolyam 7. szám (2005 július)


Megújul a Linuxvilág!
Hogyan tegyünk idõtállóvá egy elektronikus könyvet
Fotóarchívum csípõbõl tüzelõ digitális fotósoknak
DRM pro és kontra
Linux telepítése PDA-ra
Olcsón is lehet nagyban játszani
Betörési kísérletek és azok következményei

Tartalom:

Beköszöntõ

Hírek

Mi újság a rendszermag fejlesztése körül?

Új termékek

A hónap szakmai tanácsai, Õk mondták

DRM pro és kontra

A mostanában oly sokat emlegetett DRM a digitális jogkezelõ rendszerek (Digital Rights Management) összefoglaló megnevezése. A fejlesztés eredeti célja a jogvédett tartalmak illegális terjesztésének és másolásának megakadályozása volt...

Gazdálkodj okosan!

Mindig értetlenül állok olyan üzleti célú szoftverek elõtt, melyek csak egyetlen operációs rendszer alatt mûködnek. A fejlesztõcégek bele sem gondolnak abba, hogy létezhetnek más megoldásokat használó potenciális ügyfelek is?

Program által meghatározott processzorok

A rendszerlogika menet közben megvalósított újraépítésével ez a módszer képessé tehet egyetlen FPGA-t tíz vagy akár több száz közönséges processzor feladatainak ellátására.

ATA Over Ethernet: merevlemezek a helyi hálózaton

Napjainkra az ATA felületû merevlemezek olcsóbbak lettek, mint a szalagok, a címben szereplõ egyszerû, új megoldással pedig archívumok, biztonsági mentések vagy éles használat céljára építhetünk tárolótömböket.

e-könyvek átalakítása nyílt formátumokra

Az e-könyvek a gyártófüggõ formátumok elképesztõ kavalkádját hozták magukkal. Alakítsuk hát HTML formátumúra õket, így bármilyen eszközön meg tudjuk jeleníteni tartalmukat!

Készítsünk Impress és PowerPoint bemutatót LaTeX és Perl segítségével

Aki valamiért kénytelen védett formátumokat használni, a nyílt forráskód annak is megkönnyítheti a dolgát.

Készítsünk Live CD-t!

Készítsük el saját, különleges live CD terjesztésünket az itt bemutatásra kerülõ nem túl ismert rendszerindító CD trükkök alapján.

InfiniBand és Linux

Vajon miért is jó, ha a hálózatunk távoli rendszere irkálhat a memóriánkba, hogyan küldhetnek felhasználói programok a rendszermag zaklatása nélkül adatokat, valamint néhány újabb adalék a nagy sebességû kapcsolattartásról.

VIA PadLock - Boszorkányosan gyors titkosítás

A VIA olcsón beszerezhetõ processzora támogatja az Advanced Encryption Standardet, így segítségével kiemelkedõ szintû titkosítást végezhetünk, méghozzá hardveres szintû sebességgel.

WLAN-ok védelme

Új, a korábbiaknál biztonságosabb vezeték nélküli hálózatunk üzembe helyezésének végsõ lépéseként fel kell készítenünk néhány nem linuxos ügyfelet az új szabvány kezelésére.

Dinamikusan elõállított naptárak

Jó lenne, ha weboldalunk figyelmeztetni tudná a felhasználókat a közeljövõ eseményeire, esetleg az egész cégnek közös, szinkronban tartott naptárat biztosítana? Python alatt iCalendar fájlokat elõállítva mindez valósággá válhat.

FreeBSD - a szomszéd vár (9. rész)

Gyakran kerülhetünk olyan helyzetbe, amikor meg kell védenünk a rendszerünket egy szolgáltatástól, esetleg önmagától...

KimDaBa

Rendet a képek között.

Hordozd a tenyereden - Linuxos PDA-k

Korábban egy rövid cikksorozatban már bemutattuk, hogyan tudunk egyszerûen és gyorsan egy hordozható számítógépre Linuxot telepíteni, illetve milyen beállítások szükségesek ahhoz, hogy kedvenc operációs rendszerünk a laptopunkon is mûködjön. Most megnézzük, hogyan telepíthetünk Linuxot egy tenyérszámítógépre, avagy közismertebb nevén egy PDA-ra.

Kávéfõzés lépésrõl lépésre (2. rész)

Az öröklõdés, avagy mindig legyen nálad egy angol szótár ha programozol.

Számítógép-hálózatok (19. rész)

A sorozat elmúlt néhány részében áttekintettük, mi is a feladata, illetve miként is mûködik a hálózati réteg...

L’Intranet Originale

Azt hiszed, nem tudsz egy teljes közösségnek helyt adni nagyjából 64 k-ban? Próbálj ki egy elektronikus hirdetõtábla rendszert!

Betörések, betörési kísérletek II. avagy ki nevet a végén?

A sorozat elõzõ tagjából megtudhattuk, pontosan milyen következményekkel jár az, ha valaki egy számítógépét vagy számítástechnikai rendszerét megpróbál feltörni...