#57 VI. évfolyam 10. szám (2005 október)


avagy System Rescue CD, Slackware, Frugalware, Ubuntu, blackPanther
Védelem egy egész hadsereg erejével
Tóbiás a befutó
A wget használata
Interjú Konkoly Katalinnal, az MLDP idei díjazottjával
Spamszûrõk és a spam lélektana

Tartalom:

Beköszöntõ

Hírek

Átkeresztelt Mambo; Hamarosan összecsavarhatjuk az újságot; Netrádió; Technológiák, egyesüljetek; mobil iTunes; ThinkFree Office; Infráék erõsítenek; Okos ellenségek

Mi újság a rendszermag fejlesztése körül?

Novell Security Manager - Védelem egy egész hadsereg erejével

A Novell Security Manager egy kényelmesen felügyelhetõ, integrált csomag a vállalatok és intézmények biztonságos mûködésének megteremtéséhez.

Tóbiás a befutó

Elõzõ lapszámunkban felhívást tettünk közzé; olvasóink segítségét kértük pingvin-örökbefogadási vállalkozásunkhoz. Ezennel közhírré tétetik a Linuxvilág totyogó befutója: nem más õ, mint Tóbiás (szül. 1998, Rostock).

A nõk és a Linux

Interjú Konkoly Katalinnal, az MLDP idei díjazottjával.

Kávéfõzés lépésrõl lépésre (4. rész)

A programozó pedig ablakokat és nyomógombokat hozott létre. Így a felhasználó kedve szerint kattinthatott, az õ legnagyobb megelégedésére...

Sablonkezelés PHP nyelven, PEAR módra

Tovább folytatjuk a PEAR modulokból történõ alkalmazásépítést.

A System Rescue CD

avagy az adat nem vész el, csak átalakul.

Az Ubuntu Linux telepítése és beállítása (1. rész)

Ez a magyar fülnek elég különösen hangzó nevû Linux terjesztés 2004. októberében jelentkezett elsõ stabil kiadásával, a nem kevésbé különös elnevezésû „Warty Warthoggal”.

Pipázó pingvin - a Slackware telepítése

Mielõtt nekiállnánk felköltöztetni a Slackware-t a számítógépre, mi különbözteti meg ezt a veterán korú disztribúciót a többitõl.

Frugalware - Egy egyszerû de nagyszerû magyar Linux terjesztés

Frugalware, vagyis „gazdaságos áru”. Vajon mit jelenthet ez a szó? A www.distrowatch.org szerint ez egy magyar Linux terjesztés, amely ráadásul benne van a TOP40-ben.

blackPanther OS - kicsi, fekete, a miénk...

Talán kevesen tudják, hogy mi magyarok immár három Linux terjesztéssel büszkélkedhetünk. Ezek egyike, a blackPanther OS, amely még soha nem szerepelt a Linuxvilág hasábjain.

Ide nekem az internetet - wget

A szélessávú netkapcsolatok elterjedésének hála, ma már ezerféle anyaghoz – szoftverekhez, dokumentációkhoz, képekhez, videókhoz – hozzájuthatunk, csak le kell tölteni õket. Böngészõnkben általában elég egy kattintás és a kiválasztott anyag máris töltõdik le gépünkre. Ez azonban csak igen korlátozott lehetõségeket nyújt számunkra.

FreeBSD - a szomszéd vár (12. rész)

A szomszéd szomszédai

A pingvin hidegben érzi jól magát...

A szervereknek állandó 20-22 fokos hõmérséklet szükséges a megbízható mûködéshez.

Csak most, csak neked - Spamszûrõk és a spam lélektana

Ma már senkinek nem kell elmagyarázni a kéretlen levél fogalmát.

Térhatás; A Blender használata (2. rész)

A felhasználói felület, és az
Edit Mode alapjai.

Animáció készítése a Blenderrel

Ha beülünk a moziba és megnézünk egy jó filmet, számtalan digitális trükköt látunk, amelyek már annyira valóságosak, hogy szinte el is hisszük...

3D ábrázolás - PoVRay (2. rész)

3D világunk fontos része a fény, s ehhez szükség van legalább egy fényforrásra, hogy lássuk is a térben elhelyezett tárgyakat.

Az SVG világa (2. rész); Alkotni öröm

Az elõzõ részben az SVG elméleti alapjait és a gyakorlati hasznosítási lehetõségeit ismertük meg, így hát itt az ideje, hogy
a tettek mezejére lépjünk! Az induláshoz nem kell sok, mindössze egy operációs rendszer, lehetõleg valamelyik Linux-variáns.

A Horde keretrendszer és az IMP Webmail rendszer

Bizonyára sok rendszergazda belefutott már a feladatba, hogy egy levelezõszerver karbantartását vegye a nyakába. Ilyenkor sokszor elõfordul, hogy bár a levélkiszolgáló kifogástalanul mûködik, sok felhasználó mégsem tudja, hogyan is állítsa be a levelezõprogramját...