#59 VI. évfolyam 12. szám (2005 december)


A két végtelen dolog egyike...
Az Eclipse fejlesztõkörnyezet
A Beagle keresõ
A Scribus
A VideoLAN Client
A Hylafax használata
Foobillard

Tartalom:

Beköszöntõ

Hírek

Linux alapú tábla PC; Chipsetet még tudnak; Fél kilónyi mozi; Fizikából jeles; BSD-özön; Képzelt gépek; WiMAX-hírek

Mi újság a rendszermag fejlesztése körül?

A háló kalózai - Hogyan lopjunk kontinenst

Pere László: GNU/Linux rendszerek üzemeltetése I., II.

Linuxos rendszergazdaként az egyik legnagyobb fájdalmam, hogy az üzemeltetés során felmerülõ problémák esetén csak az adott területre vonatkozó elszórt ismeretanyagot találtam...

Premier - La Marche de L'Empereur

November 3-án mutatták be a hazai mozikban A pingvinek vándorlása címû francia természetfilmet...

Napfogyatkozás szabadon Eclipse

Az Eclipse az egyik, ha nem „a” legnépszerûbb nyílt forrású, platformfüggetlen integrált fejlesztőkörnyezet, amely a több száz elérhető bővítmény segítségével szinte az összes ma használatos fejlesztési technológiát támogatja. A rendszer már a 3.1-es változatszámnál tart, legfőbb ideje tehát, hogy a Linuxvilág hasábjain is bemutatkozzék.

Kávéfőzés lépésről lépésre (7. rész) - Két folyamat beszélget. Az egyik azt mondja...

Az igazat megvallva még egy viccet sem hallottam, ami így kezdődött volna. Ez egyrészt szerencse, mivel némiképp alátámasztja azt a magamról alkotott képet, hogy nem vagyok arany fokozatú kocka...

Keress, szimat! A Beagle kereső

A Beagle egy igen okos, jó szaglású vadászkutya. Nyilván ez a tulajdonsága ihlette az azonos nevû keresőprogram készítőjét is, hiszen az alkalmazás szinte mindent megtalál, ami érdekelheti az embert.

LDAP Account Manager

Ha cégünk microsoftos rendszergazdáinak szeretnénk megadni a lehetőséget a Samba kiszolgálók felhasználóinak kezelésére, próbáljuk ki ezt a kiválóan tervezett, webes eszközt.

Faxoljunk számítógéppel - Hylafax

A faxolás ma már tulajdonképpen kőkorszaki technológiának számít. Ennek ellenére – főleg az üzleti életben – még mindig fontos módja a dokumentumok továbbításának. Előnye az internetes megoldásokkal szemben, hogy elterjedt, olcsó, egyszerû eszközökkel megvalósítható, a dokumentumok könnyen iktathatóak és nyomon követhetők, és hivatalos (aláírt-lepecsételt) dokumentumok küldésére egyelőre még alkalmasabb mint az internetes-digitális aláírásos megoldások.

Razor - Spammerek borotvaélen

Bár az előző cikkemben (Linuxvilág 2005. november) bemutatott postgrey nevû szürkelista minden bizonnyal drasztikusan lecsökkentette az olvasók postafiókjába kerülő spamet, mégsem nyújt tökéletes védelmet.

A Novell GroupWise az egyik legelterjedtebb üzenetkezelõ rendszer

Az utóbbi néhány évben a Novell GroupWise folyamatosan támadások kereszttüzében és erõteljes versenyben állt. A szkeptikus és lojális felhasználók egyaránt figyelemmel kísérik a rendszer sorsát, azon tûnõdve, vajon milyen szerepet fog játszani a Novell Linux történetében és az üzenetkezelési piacon.

3D ábrázolás - PoVRay (4. rész)

A PoVRay világában létrehozott testek és objektumok általában az origó környékén jöttek létre, illetve egy rájuk jellemző irányban és méretben jönnek létre. Ezen a problémán segít az affin transzformációnak nevezett matematikai eljárás, illetve ennek a barátságosabb megvalósítása.

Bevezetés az NVU weblapszerkesztő használatába

Az NVU a Netscape, majd a belőle kialakult Mozilla böngésző kiegészítését képező Composer újjászületése...

VLC - médialejátszó Linuxra

A VLC nevezetû multimédia-lejátszó egy új fejlesztésû alkalmazás, mely méltó „ellenfele” lehet a közismert, régóta fejlesztett MPlayer-nek és Xine-nak. Kis mérete és viszonylag puritán kinézete ellenére egy sokat tudó, kompakt, felhasználóbarát programmal van dolgunk, melynek nevét még sokat fogjuk emlegetni a jövőben.

Kiadványszerkesztés Linux alatt - Scribus (1. rész)

Bevezetés, alapok

Gimp bővítmények (1. rész)

A mûvészi szûrők

Térhatás - A Blender használata (4. rész)

Anyagok és textúrák

Az SVG világa (4. rész)

Képzeletünk határai

Kevés vagy a csocsóhoz? Biliárdozz!

Nincs annál jobb, mint egy átdolgozott nap után a haverokkal vagy a rendszergazda kollégákkal elmenni egy közeli pub-ba és egykét sör kíséretében biliárdozni egy jót...