#64 VII. évfolyam 5. szám (2006 május)

Neked hogy hívják a nevedet? - A DNS jövője

Családi kapcsolatok - Családfakészítés a Gramps segítségével

Hollywood parancssorból - A mencoder használata

Suliportál - Moodle az iskolában

Komondor - Elosztott védelem

 


Tartalom:

Hírek

Csuklóra rögzíthető PDA Linuxszal; A Google AMD-re vált; Titkosított VoIP; Havi 20 dollárért Wifi Philadelphiában; Laposelem a javából; 146 dolláros PC Kínából; Flash alapú laptop merevlemez; Linuxos médialejátszó; Google Page Creator; Az Intel Vietnámban; Az év olvasói díjai; Négymagos Intel

Mi újság a rendszermag fejlesztése körül?

A Novell újgenerációs Linux desktop megoldása átrendezi az asztali munkaállomások piacát

„A fejlesztés megkezdésekor az üzleti felhasználók számára elérheto legjobb asztali rendszer megalkotását tuztük ki célul” – ezekkel a szavakkal jelentette be a Novell a CeBIT-en újgenerációs vállalati asztali Linux-rendszerét.

Interjú a madárral (1. rész)

A közelgő május 10-i Madarak és Fák Napja alkalmából felkerestük madarunkat...

Itt az idő, hogy mindent újragondolj!

Az EFL alapjai

Twisted és Python alapú eseményvezérelt programozás

Mielőtt kiszolgáló alkalmazásunkat ezernyi folyamatból álló szörnyeteggé vagy kusza szálak gombolyagává változtatnánk, ismerjünk meg egy letisztult, logikus, eseményvezérelt módszert.

SDL – Multimédiás programozói könyvtár (1. rész)

Nem tudom ki hogyan van vele, de számomra a linuxos átállás után az első hiányérzetem akkor támadt, mikor valamilyen grafikus alkalmazás fejlesztésébe szerettem volna kezdeni…

Párhuzamos programok fejlesztése PVM könyvtárral (1. rész)

Bevezetés a PVM-be

GRAMPS a családfa

Körülbelül 9-10 éves koromban elhatároztam, hogy ameddig csak tudom, felkutatom az őseimet és felrajzolok egy családfát.

Dobd fel a desktopod – Gdesklets

Aki szereti otthonossá, egyedivé tenni a környezetet amiben munkáját végzi, az operációs rendszerét (munkaasztalát) is fel fogja tudni dobni.

Kettőslátás 1. – Kétpaneles fájlkezelők

Minden felhasználó, aki levelezésnél vagy a webböngészésnél többre kezdi el használni a számítógépét előbb-utóbb szembetalálkozik a fájlkezelés problematikájával...

IskolaPortál – Moodle harmadszor

2004 novemberében és 2005 márciusában Horváth Ernő tollából már napvilágot látott két cikk a Linuxvilágban a legjobb ingyenes e-Learning keretrendszerről, a Moodle-ról…

A LaTeX néhány alkalmazási lehetősége esszéírásban

Ebben a részben előbb az emacs és a LaTeX alapjaival foglalkozom, majd a dokumentum szerkezete, tagolásával következik.

KDE alkalmazások (3. rész)

Tömeges átnevezés II.

A KRename program haladó használata nem csak a füleket jelenti, mint azt a Beállítások ablak sugallja. A haladó mód ennél sokkal mélyebb tudással rendelkezik, amely egyesítheti a konzol tudását a grafikus felület könnyedségével.

KOffice – irodai alkalmazás-család KDE alapokon (2. rész)

A KOffice a KDE grafikus asztali környezetbe illeszkedő irodai alkalmazás-gyűjtemény. Bemutatásának első részében a szövegszerkesztésre, táblázatkezelésre és bemutatókészítésre összpontosítottunk. A második részben a munkát segítő kiegészítő alkalmazásokra koncentrálok: adatbázisok, rajz/grafika-készítés, képmanipulálás, folyamatábra-készítés.

Munin

Kiszolgáló terhelésének megfigyelése vizuális típusoknak.

DJBDNS – Élet a Bind-en túl

Az Internet infrastruktúrájának kritikus eleme a DNS szolgáltatás, amelyet jellemzően az ISC BIND alkalmazásával valósítanak meg. Nem mindenki elégedett azonban ezzel.

Operációs rendszerek egyenrangú közlésen alapuló védelme

Az internet növekedésével és elterjedésével a számítógépes biztonsági kérdések egyre inkább előtérbe kerültek. Manapság az egyik legnagyobb veszélyt számítógépeinkre a hálózati támadások jelentik.

Hollywood parancssorból mencoder

A „legjobb linuxos videólejátszó” és számos más cím sokszoros győztese, az MPlayer nevű lejátszóprogram csak fele a csomagnak, ami az mplayerhq.hu címről letölthető. A másik, talán még nagyobb tudású eszköz a mencoder, mely hihetetlenül sokrétű, de parancssoros felülete sokakat elriaszt a behatóbb tanulmányozástól. Ezen szeretne ez a cikk segíteni.

Taktikai küzdelem – valós idejű stratégia Linux alatt

A belső nézetű, lövöldözős játékstílus mellett leginkább a stratégiai vonal képes tömegeket csalni a számítógép elé. Írásunkban három igen kedvelt játék kerül terítékre.

Az örökifjú Amiga 500

Ebben a cikkben a legendás Commodore Amiga 500 számítógépet fogjuk feléleszteni, mégpedig Linux platformon.