#66 VII. évfolyam 7. szám (2006 július)

Bedrótozva - Logikai áramkörök szimulációja

Kódolás egy nyáron át - Google Summer of Code

Linuxos mindenes - Ultimate Boot CD

Platformfüggetlen fejlesztés - Lazarus

Digitális nosztalgia - Spectemu

Informatika érettségi szabad szoftverekkel - A második forduló


Tartalom:

Hírek

Java telefon másképp; Vírusos lehet a MacOS?; Huszonegyedik századi autótolvajok; Elephants Dream; StarOffice makróvírus; Samsung okostelefon Linuxszal; Debian; Mini PC; Már kapható az Linuxos játék konzol; Tartalomhoz a forma; Túlmelegedés

Mi újság a rendszermag fejlesztése körül?

A Xen és a virtualizáció művészete

Virtualizációs technikák – egy gép több virtuális géppé (virtual machine, VM) osztása, „particionálása” több operációs rendszer egyidejű futtatásának támogatásához – már léteznek egy ideje...

Informatika érettségi szabad szoftverekkel – második forduló

A kétszintű vizsgarendszer bevezetésével sokat változott az informatika tantárgy megítélése mind a diákok, mind tanáraik körében.

Kódolás egy nyáron át – Google Summer of Code

A keresőóriásnak azon kívül, hogy több, mint negyedmillió számítógépen használ általa testreszabott Linuxot, más kapcsolata is van a szabad szoftverekkel: nemcsak lefölözi a számára érdekes fejlesztésekből a hasznot, hanem vissza is juttat erőforrásokat.

A pingvin és a tű – avagy a Pingvin Projekt

Félreértések elkerülése végett nem narkomán szárnyasok megmentésének szövetségéről szól a tudósítás...

Kdevelop

Integrált fejlesztői környezet KDE alapokon

Platformfüggetlen szoftverfejlesztés – A Lazarus

Az utóbbi években a Linux egyre inkább kezdi kinőni azokat a „gyermekbetegségeit” amelyek miatt nem volt alkalmas otthoni felhasználásra.

A Sony PlayStation játékai Linux alatt

A konzolok világában otthonosan mozgó játékosok bizonyára nagy tisztelettel tekintenek a Sony első generációs játékkonzoljára, melyből fénykorában a neves gyártó milliós nagyságrendben értékesített világszerte. Nem véletlenül, hiszen baráti árával, rengeteg játékával, „moddolhatóságával” tömegek szórakozását szolgálta.

Fájlcsere és egyenrangú hálózatok Linux alatt

Manapság az internetről szinte bármilyen adatot letölthetünk. A határ úgymond a csillagos ég. Természetesen ennek csak a töredéke legális és Linuxhoz kapcsolódó. Ebben a cikkben megpróbálom összefoglalni a fájlcserélgetésről szóló gondolataimat általánosságban, illetve kitérek egy Linux alatt használatos fájlcserélgetésre szakosodott alkalmazás bemutatására.

A Firefox kiterjesztései

Sok lelkes programozó nem elégedett meg a Firefox eddigi tudásával, hanem úgynevezett kiterjesztések fejlesztésébe fogott, melyek segítségével az élet különböző területeiről származó igények kielégítésére alkalmas funkcióval bővíthetjük a böngészőt. A következőkben ezekből mutatok be néhányat.

Bedrótozva – Logikai áramkörök szimulációja Linux alatt

Azok a Linux felhasználók, akik nemcsak egyszerű hobbiként űzik a számítástechnikát, hanem intézményesített keretek között is van lehetőségük tanulni róla, előbb-utóbb találkoznak a logikai függvények és áramkörök, bővebben a digitális technika varázslatos világával.

Digitális nosztalgia – Spectemu

A sokak által zseninek tartott Sir Clive Sinclairnek minden kétséget kizáróan a ZX Spectrum volt a főműve. A ZX80 és ZX81 utódja kora legnépszerűbb géptípusa, jelentőségét sokan a C64-eséhez hasonlítják. Közkedveltségét többek között a nyolcvanas évek elején ritkaságnak számító színes megjelenítésnek, és egyszerű programozhatóságának köszönhette. Programozási nyelve a Sinclair Basic mára legendává vált.

Solaris 10 (2. rész)

Rendszereszközök dióhéjban

Linuxos mindenes – Ultimate Boot CD

Nemrégiben egy floppymeghajtó nélküli számítógépre kezdtem telepíteni Linuxot...

Pörgésben

Fájlrendszerek sebességének mérése

Mikor a Linux a Windows megmentője...

„A mentést a /dev/null-ra irányítom – így sokkal gazdaságosabb minden szempontból: nem kell szalagokat cserélgetni ötpercenként, ráadásul még gyorsítja is a mentési folyamatot, tehát csak jó lehet.” – A pokoli operátor naplója, első nap.

Az élőszó ereje – TeamSpeak

A TeamSpeak (TS) egy Linux-Windows alatt is elérhető, kliens-szerver felépítésű, internetes hangkommunikációs szoftver.

OpenLDAP mindenütt – újra

A Samba 3 új szolgáltatásként képes egységes címtárat biztosítani az összes ügyfél számára.

3D ábrázolás – PoVRay (7. rész)

Kiadványszerkesztés Linux alatt – Scribus (4. rész)

PDF Field a gyakorlatban

Enemy Territory

Ajánlom ezt a cikket azoknak akik egy hosszú munkanap után nem „gondolkodós” játékokkal, hanem inkább egy pergő cselekményű akció játékkal szeretnének kikapcsolódni, vagy csak egyszerűen szeretik az FPS-eket.

Hopkins FBI

Ebben a hónapban az eddig kevéssé favorizált „Point'n Click” játékstílus egy jelentős képviselőjét fogom bemutatni.